Evenimentul zilei: Amenzi de 200.000 euro pe zi daca ratam tintele de reciclare

Anual, pana in 2013, obiectivele de colectare selectiva si reciclarea a deseurilor din ambalaje pe care le are Romania cresc gradual, pana ajung la standardele europene. Anul acesta obiectivele de reciclare a hartiei sunt la 60%, a plasticului 14%, a sticlei la 44% si a metalelor la 50%, explica directorul EcoRom, Sorin Popescu.

Daca Romania rateaza tintele de valorificare si reciclare pe care le are o paste, prin 2015, procedura de infringement si risca, daca aceasta este declansata si aplicata pana la capat, amenzi de 200.000 de euro pe zi, pentru fiecare obiectiv neindeplinit.

Tinta de reciclare pentru 2013 este de 60% si aceasta presupune ca, in fiecare an, ponderea de deseuri colectate de la populatie sa creasca semnificativ. Anul trecut, cu ajutorul containerelor puse la dispozitie de EcoRom Ambalaje, au fost colectate 12.000 de tone de deseuri de ambalaje.

Tintele noastre de reciclare

Romania a avut anul trecut un obiectiv global de valorificare prin reciclare de 38%. Anul acesta, tinta a crescut la 42%. In 2011 va fi de 46%. Pentru indeplinirea acestor obiective este nevoie atat de educarea populatiei, cat si de infrastructura adecvata, explica directorul EcoRom Ambalaje.

„Tintele fixate de UE pentru deseurile de ambalaje pot fi obtinute numai prin extinderea rapida a colectarii selective de la populatie, iar aceasta depinde in principal de modul in care autoritatile locale plaseaza deseurile in randul prioritatilor lor,” potrivit directorului EcoRom.

Povestea celor trei clopote colorate

Containerele galbene, albastre si verzi sunt prezente atat in trei sectoare ale Bucurestiului, cat si in 80 de localitati din tara, din 2006. In clopotul galben se arunca deseurile din plastic si aluminiu, in cel albastru cele de hartie si carton, iar in cel verde sticla.

Cand sistemul s-a extins in tara, EcoRom exista de trei ani. Aparuse ca o societate comerciala pe actiuni, dar care nu este orientata spre profit, din nevoia unor firme de a ajunge la tintele de valorificare si reciclare a deseurilor de ambalaje.

Initial, EcoRom lucra cu firme care colectau doar din circuitul comercial, unde se produceau cele mai multe deseuri de ambalaje. Acum patru ani, insa, situatia s-a schimbat si compania a demarat proiecte in parteneriat cu autoritatile locale pentru colectarea deseurilor de ambalaje de la populatie, unde se regasesc acum 60% din deseurile de ambalaje.

EcoRom aplica un sistem denumit Punctul Verde, care a aparut prima data in Germania si apoi in alte state ale Uniunii Europene. Cele trei containere ale Punctului Verde, care ocupa aproape patru metri patrati sunt amplasate astfel incat sa deserveasca intre 500 si 1.000 de locuitori. Asezarea lor pe domeniul public revine in sarcina operatorilor de salubritate, in urma unei intelegeri cu primaria.

Clopotele sunt achizitionate de Eco Rom Ambalaje, din import, si oferite gratis autoritatilor, subliniaza Sorin Popescu.

Colectarea la gramada, o perceptie gresita

Munca celor de la EcoRom inseamna provocarea schimbarii mentalitatii. Oamenii mai intai trebuie educati asupra necesitatii colectarii selective, apoi au nevoie de infrastructura adecvata. La acestea se adauga si necesitatea de a schimba modul de lucru al operatorilor de salubritate, potrivit lui Sorin Popescu.

Amenzile pentru cei care nu respecta obligatia de colectare selectiva a deseurilor din ambalaje, instituita prin lege, sunt intre 5.000 si 10.000 de lei si se dau de catre Garda de Mediu care are si dreptul de a efectua controale. Cat priveste munca operatorilor de salubritate, acestia au obligatia de a ridica clopotele cel putin o data pe saptamana.

„S-a creat un mit. De multe ori perceptia oamenilor ca deseurile sunt colectate la gramada este eronata”, a explicat Sorin Popescu. Oamenii vad o singura masina ce ridica, pe rand, fiecare container si de aceea cred ca nu sunt ridicate selectiv. El a gasit si o solutie pentru aceasta problema: masini colorate asemenea containerelor. Urban, firma care asigura salubrizarea in sectorul 6, va folosi masini de ridicare diferite pentru deseurile de plastic, metal si, respectiv hartie, din aprilie.

Circuitul este inchis de operatorii de salubritate. Cei cu care colaboreaza EcoRom si-au achizitionat statii de sortare a deseurile, care astfel pot fi reciclate.

15% dintre romani, dezinteresati

Un sondaj recent, comandat de EcoRom si realizat de IMAS, a aratat ca 98% dintre romani stiu ce presupune colectarea selectiva. Mai mult, 58% dintre cei intervievati au declarat ca mereu colecteaza selectiv, in timp ce 28% fac asta uneori, iar 13% niciodata.

O alta intrebare a relevat faptul ca multi nu stiu inca multe detalii despre colectarea selectiva. Astfel, 31% dintre respondenti au spus ca au depus alte deseuri in containerul pentru hartie, 9% in cel pentru sticla, iar 15% in cel pentru plastic.

Cateva cifre

Containerele au 1,1 sau 3 metri cubi. La case, EcoRom ofera saci colorati pentru colectarea selectiva a deseurilor, iar firmele de salubritate ii anunta pe rezidenti in ce zile vin sa le ridice.

Compania a sprijinit colectarea selectiva, anul trecut, pentru 3 milioane de locuitori din 80 de localitati si din sectoarele bucurestene 2, 3 si 6. De asemenea, colectarea selectiva s-a facut in 6.000 de containere.

Pentru acest an, EcoRom si-a propus sa puna accent pe performanta si sa sustina campanii de educare a populatiei. Una dintre acestea include distribuirea manualului de reciclare pe care l-a creat pentru clasele a III-a si a IV-a la cat mai multe scoli primare.

„Puterea exemplului este data de cei mici, ei sunt locomotiva de a schimba prejudecati si perceptii asupra acestei activitati”, a mai spus directorul EcoRom.

spot_img

Ultimele știri