Korodi: Vom construi o strategie in domeniul taierilor ilegale de padure

Autoritatile de mediu vor elabora o strategie in domeniul taierilor ilegale de padure, care va fi inaintata Guvernului, intrucat problema scapa deja de sub posibilitatile noastre de reglare, a declarat ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, intr-o emisiune televizata.

El a precizat ca la sfarsitul lunii a avut loc o actiune in judetul Harghita, realizata impreuna cu corpul de control al ministrului Agriculturii, cu jandarmeria si cu politia, in urma careia au fost inchise cateva gatere si confiscate camioane cu lemne.

"In judetul Harghita, chiar acum o saptamana jumatate am facut o actiune impreuna cu corpul de control al ministrului Agriculturii, cu jandarmeria, cu politia. Am inchis cateva gatere, am confiscate camioane cu lemne. Stim care sunt zonele de acolo, ceea ce este o problema, iar aici abordarea nu depinde numai de noi, depinde si de institutii specifice ale Romaniei. Prea multe sunt implicate in aceste afaceri cu lemne. Nu atat localnicii. Localnicii le taie. Dar cei care le duc mai departe – si aici vorbesc de politie – procuratura. Si ceea ce spun, chiar eu personal pot sa afirm oriunde si oricand. Pentru ca e o problema de boala nationala", a afirmat Korodi.

El a spus ca a inceput sa se ocupe de problema taierilor ilegale de padure de aproape patru luni, dupa ce a facut o vizita intr-o zona unde a vazut "ce inseamna sa furi lemne". "Dar nu ca se duce domnul Gheorghe si taie un brad pentru el, ci vorbim de tractoristi care rup un hectar de padure noaptea. Lucrurile astea se intampla in zeci de locuri in Romania. Si am inceput sa fac analize si am ajuns la ceea ce am facut in Harghita.

Descinderea aceea a fost tocmai ca sa ne confirmam anumite lucruri", a precizat Korodi. Potrivit ministrului, nu mai este de ajuns aplicarea de amenzi, ci devine necesara confiscarea mijloacelor de transport folosite la furt, mai ales ca s-au gasit destul modalitati pentru a nu se aplica legea potrivit careia, intr-un oras, daca folosesti la un furt o masina, aceasta ti se confisca.

In opinia acestuia, acea parte din lege va trebui regandita, de ajutor urmand sa fie si Codul silvic, aflat in prezent in Parlament. Totodata, el crede ca cei care se ocupa de aceste cazuri de taieri ilegale de padure si de controalele la nivel local trebuie incurajati, iar procurorii si politistii despre care sunt semnale ca ar fi implicati in astfel de lucruri sa fie trasi la raspundere.

"Garda de Mediu da in judecata penal foarte multi oameni si de foarte putine ori castiga. Pentru ca unii spun: da, a fost o greseala din partea omului, ii da o contraventie si pleaca acasa fara probleme. Si in silvicultura e acelasi lucru. Prindem omul care fura trei metri cubi de lemne intr-o noapte cu tractorul, dar trei metri cubi de lemne nu e o valoare foarte mare. Dar daca ne uitam ca in fiecare zi face lucrul acesta, este o valoare imensa. Si atunci, spune judecatorul, dupa ce se uita pe cazul facut de procuror: pai, valoarea nu e atat de mare, dam o contraventie", a explicat Attila Korodi.

Intrebat de moderatorul emisiunii daca este cazul de a cere ajutor european in aceasta problema, ministrul Mediului a raspuns ca sprijinul se gaseste la nivel local, doar ca s-a modificat abordarea problemei.

"Nu mai fura omul care e proprietar in padurea lui, pentru ca si-a dat seama ca valoarea nu e atat de mare, incat sa taie toata padurea. Ci a venit noua forma de ilegalitate cand merg bande si rad hectare de paduri. Aceasta e noua forma care e mult mai periculoasa. Pot sa povestesc de cateva cazuri in care jandarmii au fost fugariti si vorbim de zeci de jandarmi, ca au retele care, cand pleaca jandarmii din orase, deja stiu la munte ca probabil vine o actiune de control si asa mai departe. Vorbim deja de retele", a subliniat Korodi, adaugand ca sunt cateva judete care se confrunta cu taieri ilegale de padure, printre care judetul Harghita.

In ceea ce priveste actiunile de reimpaduriri, el a spus ca o parte din suma provenita din taxa pe poluare aplicata autovehiculelor va fi folosita la reimpaduriri. Astfel, Administratia Fondului pentru Mediu va aloca spre sfarsitul anului in jur de 80 de milioane de euro pentru reimpaduriri.

"E imens, cand vorbim ca un hectar impadurit inseamna 80 de milioane de lei. 100 de milioane lei, daca cinci ani oferim mentenanta, gospodarirea acelei recultivari. Asa ca fonduri din fericire au inceput sa fie identificate. Si cred ca am facut un gest foarte bun, pentru ca privatii nu prea au fost finantati sa reimpadureasca padurile. Si trebuie sa vorbim si de un lucru: foarte multe paduri retrocedate, inainte de retrocedare au fost rase", a adaugat ministrul Mediului.

De asemenea, el a spus ca "traim in conditii foarte vitrege" din punct de vedere al poluarii, Romania avand perioada de tranzitie stabilita pana in 2018. Acest an – 2018 – a fost stabilit pentru ca sunt foarte multe probleme care nu pot fi solutionate foarte repede, respectiv investitii in industrie, in infrastructura, adaptarea managementului oraselor, al localitatilor si managementul transporturilor etc.

"Toate acestea converg catre o situatie foarte proasta la ora actuala. Dar ceea ce ma incanta e ca anual simtim imbunatatiri, pentru ca suntem din ce in ce mai mult atenti. Poate la nivel de statistici nu se observa atat de mult, dar din punct de vedere al fenomenelor care se intampla, Ministerul Mediului e multumit, pentru ca directia e buna", a conchis ministrul de resort.

spot_img

Ultimele știri