Petrom instaleaza baraje impotriva algelor

Reprezentantii Oceanic Club vor demara un proiect pilot de prevenire a aparitiei algelor pe plajele turistice.

Metoda de protejare a tarmului se bazeaza pe instalarea unor baraje de conceptie proprie.

Proiectul, primul de acest gen din Romania, beneficiaza de sprijinul financiar exclusiv al OMV Petrom.

Organizatia nonguvernamentala Oceanic Club din Constanta a propus inca din anul 2007 un plan de actiune pentru evitarea aglomerarilor sezoniere de alge pe plajele turistice.

Algele macrofite au un ciclu de viata anual. In mod natural, dupa o perioada cu mare agitata, in lunile de vara algele ajung la tarm. Dezvoltarea lor este un semn ca apele marine se curata de surplusul de substante de tipul azotatilor, fosfatilor sau nitratilor. Inmultirea algelor reprezinta o etapa de evolutie in cursul natural de refacere a ecosistemelor Marii Negre, dar aglomerarea algelor pe plaja deranjeaza turistii.

Pana in prezent, echipa Oceanic Club a evaluat potentialele zone de aplicare a proiectului si a efectuat testarea catorva tipuri de materiale din care vor fi confectionate aceste structuri.

In cadrul unui proiect pilot la scara redusa, primele baraje de protectie vor fi instalate de-a lungul unei plaje de 300 de metri lungime, intr-un golf din statiunea Eforie Sud. Oceanic Club va incepe instalarea unei structuri din plasa semirigida dispusa pe bare de sustinere pe linia de adancime de 3,5-4m, intre plaja si zonele suport pentru alge.

Barajele sunt realizate dintr-un polimer rezistent si sunt concepute astfel incat sa nu poata deveni suport pentru alge si sa nu permita capturarea sau vatamarea elementelor de fauna marina.

Pentru acest sezon este prevazuta monitorizarea permanenta a proiectului si documentarea video a functionalitatii sale in vederea extinderii in sezoanele viitoare la nivelul tuturor plajelor turistice romanesti.

“Acest proiect inseamna un pas inainte catre imbunatatirea standardului plajelor turistice romanesti si, in egala masura, un demers pentru reducerea nivelului de poluare prin evitarea utilizarii unor utilaje mecanice in zona apelor de mica adancime. In loc sa devina un deseu, algele pot fi folosite pentru producerea de biogaz, bioetanol sau ca ingrasamant agricol”, a declarat Razvan Popescu-Mirceni, directorul coordonator al Oceanic Club.

Mihai Diac

Foto: ecomareaneagra.wordpress.com/ecosistemul-m/alge/
 

spot_img

Ultimele știri