Petitii pentru protectia mediului, semnate de Eco-Pontica Tulcea

Fundatia "Eco Pontica" din Tulcea contesta intentiile de deschidere a unui parc eolian pe Dealurile Bestepe si a unei cariere de piatra in muntii Macinului.

Cele doua petitii au fost adresate atat Academiei Romane, cat si ministerelor care au competente in solutionarea problemelor, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile si Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

In petitia in care contesta infiintarea unui parc eolian pe Dealurile Bestepe, presedintele fundatiei "Eco Pontica", Florin Palade, atrage atentia ca zona constituie rezervatie naturala, parte a sitului de importanta comunitara Delta Dunarii.

"Organizatia noastra va sustine la nivelul autoritatilor nationale si al Uniunii Europene anularea certificatelor verzi pentru turbinele eoliene instalate in Dobrogea, avand in vedere ca aceasta amplasare are un impact negativ deosebit asupra speciilor si habitatelor protejate, ceea ce contravine cerintelor eliberarii de astfel de certificate", se arata in petitia semnata de presedintele fundatiei "Eco Pontica".

A doua petitie contesta intentia de redeschidere a carierei de piatra de pe raza orasului Macin, actiune pe care o considera ilegala din cauza amplasarii carierei in interiorul unor situri Natura 2000 protejate legal, precum si in imediata vecinatate a Parcului National Muntii Macinului.

"Aceasta pozitionare a carierei face imposibila, din punct de vedere tehnic, indiferent de solutiile adoptate, asigurarea protectiei speciilor si habitatelor prioritare protejate legal, ceea ce incalca legislatia nationala si pe cea a UE, inclusiv obligatiile din tratatele de aderare", se mentioneaza in cea de-a doua adresa semnata de Florin Palade.

Contestatia de redeschidere a carierei de piatra din Macin cuprinde si posibile solutii, printre acestea numarandu-se concentrarea tuturor investitiilor cu impact asupra mediului intr-o singura zona.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri