Etapa a doua a programului Casa Verde se prelungeste

Etapa a doua a programului Casa Verde, in care au fost depuse pana la acest moment 77 de dosare, se prelungeste cu 10 zile, a precizat, miercuri, pentru Agerpres, Alina Clont, responsabil in cadrul Biroului de Presa al Agentiei Fondului de Mediu (AFM).

Potrivit celor mai noi date puse la dispozitie de AFM, pana la 30 septembrie 2009, au fost trimise 77 de solicitari in cadrul etapei a doua a Programului Casa Verde, aproape dublu fata de raportarea din urma cu o saptamana, cand se inregistrasera 37 de solicitari.

De asemenea, prin intermediul Dispozitiei nr. 239 din 28 septembrie 2009, parafata de presedintele institutiei, Vlad Marcoci, a fost aprobata prelungirea perioadei de depunere a proiectelor din cadrul celei de-a doua sesiuni a Programului de inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana ori alte
sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului pentru anul 2009, pana la data de 9 octombrie 2009 inclusiv, orele 14:00.

In privinta tipului de proiecte pentru care s-au trimis solicitari, purtatorul de cuvant al AFM a mentionat ca abia dupa data-limita se va cunoaste acest aspect. Aceasta a adaugat ca sumele necheltuite in cele doua etape ale programului Casa Verde vor fi reportate pentru etapele ce urmeaza sa fie programate in 2010.

Conform datelor oficiale ale Agentiei, programul Casa Verde a avut o prima etapa, derulata in perioada 15 iulie – 14 august 2009, interval in care unitatile administrativ-teritoriale (UAT) au depus 151 proiecte, aflate in acest moment in procedura de analiza.

Casa Verde reprezinta un program de inlocuire sau completare a sistemelor clasice de incalzire cu sisteme ecologice de incalzire, care utilizeaza energie alternativa (solara, eoliana, fotovoltaica, etc.) ce va costa, in acest an, 310 milioane lei (circa 75 milioane euro). Potrivit Ministerului Mediului, finantarea proiectelor aprobate se face din Fondul de Mediu.

Ghidul privind utilizarea si implementarea sistemelor de energie alternativa a fost publicat in data de 18 mai a.c, in Monitorul Oficial. Subventia ce va fi alocata fiecarui proiect din suma colectata la Fondul de Mediu pentru taxa auto, este de 80 la suta din valoarea totala, in care este inclusa atat racordarea la sistemul termic, cat si TVA-ul.

Finantarea nu trebuie sa depaseasca anumite limite. Aceasta porneste de la maximum patru milioane lei pentru administratiile locale care deservesc orase sau municipii de peste 100.000 de locuitori si ajunge pana la 500.000 lei pentru cele cu sub 3.000 de locuitori. Ghidul conceput de Ministerul Mediului se adreseaza autoritatilor administrativ-teritoriale si autoritatilor locale care au in gestiune unitati de invatamant, camine de batrani etc, dar si asociatiilor de proprietari.

Foto: buderus.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri