Mai mult de o treime din pestii de apa dulce din Europa sunt pe cale de disparitie din cauza pescuitului excesiv, a poluarii si a barajelor care duc la secarea raurilor.
Cele 522 de specii de peste de apa dulce se afla sub o amenintare mai mare decat pasarile sau mamiferele, se arata in studiul „Handbook of European Freshwater Fishes”, publicat in colaborare cu World Conservation Union (IUCN).
„Cu 200 de specii amenintate la cel mai grav mod cu disparitia, trebuie sa actionam acum pentru a evita tragedia”, a declarat Willian Darwall, responsabil de programe la IUCN.
12 specii au disparut deja ca urmare a unui secol de dezvoltare care a avut asupra lor un impact devastator.. Tiparul european, care se inmulteste doar o data la 20 de ani, este pe cale de disparitie vand in vedere ca numarul tiparilor tineri a scazut dramatic in ultimii 30 de ani.
Si pestele jarabugo, gasit in sud-vestul Spaniei si in Portugalia, se gaseste in aceeasi situatie. Populatia acestui peste a scazut cu mai mult de 50% in ultimii zece ani.
„Barajele mari construite pentru irigatii, controlul debitelor si energia hidroelectrica au avut un impact major asupra unor specii din marile rauri si au dus la disparitia locala a numeroase specii migratoare. Acesti factori au dus la secarea raurilor pe timp de vara, un fenomen care a devenit mai acut sub impactul schimbarilor climatice”, se arata in studiul IUCN.
Ariile care se confrunta cu cele mai mari rate de amenintare sau disparitie sunt bazinele de varsare ale Dunarii, Nistrul, Niprul, Volga si Ural, peninsula Blacanica si sud-vestul Spaniei.
Foto: ukar.ca