Schimbarile climatice pot cauza disparitia pestilor de recif, pentru ca acestia nu mai pot sa se reintoarca in recif dupa ce ies in larg ca sa se reproduca, fapt care ar putea determina probleme majore in supravietuirea ecosistemului recifului, au declarat oamenii de stiinta australieni, informeaza Reuters.
Stresul provocat de schimbarile climatice, precum si incalzirea si cresterea aciditatii apelor marine, ar putea impiedica dezvoltarea oaselor urechilor pestilor tineri, de care acestia au nevoie pentru a se ghida in navigatie, considera expertii marini.
Cercetatorii de la Universitatea James Cook si cei de la Institutului australian de Stiinta Marina au descoperit ca pestii care au oasele urechilor asimetrice intampina dificultati in reintoarcerea in reciful din care provin.
"In opinia noastra, asimetria oasele urechilor din stagiul incipient de viata al pestilor de recif ii impiedica pe acestia sa se stabileasca in reciful de corali", sustine Monica Gagliano, cercetator in domeniul piscicol.
Animalele vertebrate inteleg sunetele prin comparatia diferentelor din semnalul acustic captat intre cele doua urechi. Ca totul sa decurga normal, structura urechilor trebuie sa fie simetrica. Asimetria oaselor urechilor nu face pesti surzi, dar se pare ca le afecteaza aceasta abilitate de a se ghida.
Cercetatorii sunt de parere ca asimetria oaselor poate fi pusa pe seama incalzirii si cresterii aciditatii apelor marine, determinata de nivelul inalt de dioxid de carbon din atmosfera. Oceanele absorb CO2 din atmosfera, actionand ca un burete imens care absoarbe gazele cu efect de sera.
Urechile pestilor, ca si scheletul acestora, dar si coralii din recife sunt alcatuite din carbonat de calciu. In momentul in care aciditatea apei creste, se imputineaza cantitatea de carbonat de calciu, iar stucturile care se bazeaza pe aceasta substanta au de suferit.
Cercetatorii au studiat o anumita specie de pesti care abunda in Marea Bariera de Corali si reciful Ningaloo si au descoperit ca doar 41% dintre pestii care eclozeaza au urechile simetrice, iar restul de 59% le au asimetrice.
Cand cercetatorii au examinat oasele urechilor pestilor care s-au intors din ocean in recif, dupa cateva saptamani, au ajuns la concluzia ca doar cativa dintre pestii cu urechile asimetrice au reusit sa-si croiasca drum inapoi catre recif.
De asemena, pesti cu urechile asimetrice care au reusit sa ajunga in recif, au parcurs drumul intr-un timp mai lung decat cei cu urechile simetrice.
"Nu toti pestii au fost creati la fel si nu toti reusesc sa supravietuiasca, chiar si intr-un mediu curat", a declarat cercetatorul Martial Depczynski.
Totusi, mortalitatea din randurile pestilor care ies in ocean sa-si depuna icrele este foarte probabil sa creasca mai ales ca pestii tineri nu pot naviga spre recif cu ajutorul sunetelor, a continuat Depczynski.
Oamenii de stiinta considera ca asimetria urechilor pestilor este de vina pentru scaderea numarului de pesti din recif din ultimii ani, dar ca ar trebuie facute mai multe studii in acest sens. "Acum cinci ani, vedeam sute de astfel de pesti, acum nu mai sunt asa multi", a declarat Gagliano.
Foto: Reuters