Europa se pregătește să interzică pesticidele care omoară albine

Comisia Europeană ar urma să interzică folosirea celor mai comune insecticide, pe toate terenurile cultivate ale Europei. Informația a fost făcută publică recent de jurnaliștii de la The Guardian, care au obținut acces la un document aflat încă în lucru.

albine pesticide insecticide site
Foto: Wikimedia Commons

Potrivit documentului, Comisia Europeană ar urma să interzică folosirea tuturor substanțelor care pun în pericol populațiile de albine și alte insecte. Dacă majoritatea statelor UE aprobă propunerile, legislația ar putea intra în vigoare încă de anul acesta.

Albinele și alți polinizatori sunt esențiali pentru productivitatea terenurilor agricole. În ultimii ani, populațiile au scăzut drastic, din cauza degradării habitatului și a folosirii intensive a neonicotinoidelor (clasa de insecticide din care fac parte substanțe precum Clotianidin, Imidaclopid și Tiametoxam).

Cum sunt afectate albinele de pesticide

Faptul că pesticidele folosite în agricultură afectează biodiversitatea nu este o informație nouă. Într-un studiu publicat în 2015, Greenpeace estima că, în Uniunea Europeană, aproape una din patru specii dintre cele mai vulnerabile sunt amenințate de dependența de pesticide și de îngrășăminte chimice.

Printre cele mai afectate viețuitoare sunt albinele. Conform oamenilor de știință, cele aflate pe plante atunci când se aplică pesticidele mor pe loc, iar cele care consumă polenul florilor tratate își pierd capacitatea de a se orienta și de a identifica noi surse de hrană.

Ambele situații duc la diminuarea populației de albine și la o scădere a productivității din sectorul agricol, albinele fiind unul dintre cei mai importanți polenizatori. Fără polenizarea realizată de insecte, ar fi afectate peste 3 sferturi dintre terenurile cultivate și s-ar înregistra pierderi de 265 de miliarde de dolari.

Care este situația în Europa și în România

În 2013, Uniunea Europeană a interzis atât utilizarea imidaclopridului, cât și a altor neonicotinoide (tiametoxam și clotianidin), după ce a studiat efectul lor asupra albinelor și a altor polenizatori. Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară analizează oportunitatea modificării prevederilor legate de folosirea acestor substanțe.

Comisia Europeană estimează că, numai în Europa, activitatea insectelor polenizatoare valorează în jur de 22 de miliarde de dolari. Îngrijorarea experților vine pe fondul scăderii drastice a populației de albine.

Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii avertizează că una din șase albine a murit din 1985 și până în 2005, iar în prezent un sfert dintre albinele din Europa și una din 10 la nivel global sunt în pericol.

Cu toate acestea, în 2014, autoritățile române au cerut o derogare pentru folosirea celor 3 neonicotinoide interzise. Astfel, a devenit printre puținele țări din Uniunea Europeană care permite utilizarea lor.

Greenpeace România a inițiat o petiție pentru alinierea la legislația europeană, iar Asociația ROMAPIS cerea interzicerea neonicotinoidelor încă din 2013. În 2015, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurențiu Baciu, anunța că România ar putea primi în 2016 o derogare pe termen nedeterminat pentru utilizarea neonicotinoidelor. În februarie 2017, țara noastră a primit de la Comisia Europeană o autorizație temporară pentru folosirea neonicotinoidelor la tratarea semințelor de porumb și de floarea-soarelui.

Lucrurile s-ar putea schimba, însă, dacă planurile anunțate de the Guardian se pun în aplicare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri