Peste jumatate dintre romani colecteaza selectiv deseurile

Populatia urbana a Romaniei are o atitudine pozitiva fata de reciclarea ambalajelor indiferent de caracteristicile demografice sau sociale. Comportamentul efectiv de colectare selectiva se declanseaza in prezenta stimulilor, respectiv containerele de colectare selectiva. Aceasta este principala concluzie a seminarului „Colectarea Selectiva a Deseurilor de Ambalaje, Optiune Strategica Asumata in Parteneriat cu Autoritatile Locale”, organizat de Eco-Rom Ambalaje, sub patronajul Ministerului Mediului.

Extinderea sistemului de colectare selectiva a deseurilor de ambalaje la scara nationala este cea mai potrivita solutie pentru atingerea tintelor nationale de valorificare si reciclare, iar participarea municipalitatilor, a societatilor de salubritate si a populatiei la acest sistem ar trebui sa devina obligatorie.

In cadrul seminarului au fost prezentate si rezultatele studiului IMAS cu privire la perceptia populatiei asupra sistemului de colectare selectiva, comandat de Eco-Rom Ambalaje si efectuat la inceputul acestui an. Potrivit datelor studiului, 53% dintre respondenti efectueaza intotdeauna separarea deseurilor in functie de tipul de ambalaje, iar alte 30 de procente declara ca folosesc colectarea selectiva doar uneori.

“Populatia este bine informata cu privire la sistemul de colectare selectiva, 98% dintre repondenti declarand ca au auzit de acest sistem, insa doar o treime dintre acestia au identificat si obligatia legala de a colecta selectiv deseurile de ambalaje. Femeile tind sa colecteze selectiv mai mult decat barbatii, iar persoanele cu studii superioare mai mult decat cele cu educatie primara. Sub raportul veniturilor, persoanele cu venituri peste medie sunt mai receptive la ideea colectarii selective”, a declarat Alin Teodorescu, Director General IMAS.

La capitolul surse de informare despre sistemul de colectare selectiva, datele studiului efectuat de IMAS indica faptul ca aproape 80% dintre respondenti au identificat singuri containerele de colectare in oras, iar alte 70 de procente declara ca s-au informat din presa de la rubricile de specialitate. Alte surse importante de informare sunt administratorii blocurilor si presedintii asociatiei de proprietari (33,9%), precum si membrii familiei, cunostinte si prieteni (22,4%).

Programul de cercetare Eco-Rom – IMAS a fost lansat in 2007, iar in prima faza au fost desfasurate interviuri la domiciliul respondentului din 7 localitati. In a doua faza interviurile au fost efectuate in apropierea punctelor de colectare, iar in ultima faza au fost masurate cantitatile de deseuri de ambalaje generate de gospodariile cu pana la 4 membri din Constanta, Iasi, Timisoara si Bucuresti.

In cadrul seminarului a fost subliniata si contributia organizatiilor care se ocupa cu preluarea obligatiilor legale de colectare la indeplinirea tintelor nationale de valorificare si reciclare. Printre acestea, un rol cheie il joaca Eco-Rom Ambalaje. In cei cinci ani de existenta, societatea a colectat in numele clientilor sai mai mult de 840.000 de tone de deseuri de ambalaje.

Numai anul trecut, Eco-Rom Ambalaje a colectat aproape 340.000 de tone de deseuri de ambalaje. Societatea a realizat mai mult de jumatate din tinta nationala de valorificare aferenta anului trecut estimata la aproximativ 560.000 de tone.

“Discutiile privind colectarea selectiva de pana acum, se bazau pe opinii si pe ceea ce se intampla afara, acest tip de cercetare demostreaza ca pana acum am lucrat bine si ca trebuie sa introducem proiectele noastre in cat mai multe localitati. Populatia nu vede un efort in a recicla”, a declarat Mugurel Radulescu, Presedintele Consiliului de Administratie al Eco-Rom Ambalaje.

“Peste aproximativ o luna, vom prezenta un proiect la care lucram in prezent, prin care vrem sa implicam mai mult autoritatile locale in procesul de colectare selectiva. Acestea vor ajunge sa aibe o mica agentie de mediu si vom incerca sa transferam la ei mai multa putere. De asemenea, prin Programul Operational Sectorial de Mediu (POS MEDIU), va fi elaborat un master plan, iar autoritatile locale din tara vor putea beneficia de bugete pentru colectarea selectiva cuprinse intre 15 si 40 de milioane pentru ficare judet in parte”, a declarat Mihail Faca, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Mediului.

Beneficiile pentru mediu aduse de activitatea Eco-Rom Ambalaje de colectare selectiva sunt foarte mari. Tinand cont de faptul ca numai pentru obtinerea unei tone de hartie sau carton este necesara taierea a 17 arbori, cele peste 408.000 tone de hartie si carton colectate de Eco-Rom Ambalaje de-a lungul celor cinci ani de activitate au salvat aproape 7 milioane de copaci.

De asemenea, prin valorificarea si reciclarea celor 127.500 tone de plastic colectate de Eco-Rom Ambalaje in numele clientilor sai, s-a realizat o economie de peste 95.000 tone de petrol brut.

“Pana in 2017, Romania trebuie sa generalizeze la nivel national sistemul de colectare selectiva. Ministerul Mediului va introduce criterii de performanta pentru sistemul de colectare selectiva pe care autoritatile il pun in practica”, a declarat Simona Ghita, consilier Directia Generala Sol, Subsol si Gestiunea Deseurilor din cadrul Ministerului Mediului.

Potrivit angajamentelor asumate de Romania in momentul aderarii la Uniunea Europeana, cantitatea totala a deseurilor de ambalaje care trebuie valorificata urmeaza sa creasca an de an pana la atingerea pragului de 60% la orizontul anului 2013.

Pentru a atinge acest obiectiv, este necesar ca ponderea cantitatii de deseuri colectate de la populatie sa creasca semnificativ, tinand cont de faptul ca la populatie se regasesc aproximativ 60% din cantitatile totale de deseuri de ambalaje puse pe piata. Anul trecut, cantitatile colectate de la populatie cu sprijinul Eco-Rom Ambalaje au insumat aproximativ 12.000 de tone de deseuri de ambalaje, ceea ce inseamna 3,5% din totalul cantitatii de deseuri de ambalaje valorificate de organizatie in anul 2008.

Foto: romanialibera.ro, capital.ro, verticalonline.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri