Peste 800 de surse europene de metan în industria petrolului și gazelor, documentate

Organizația globală non-profit de mediu, Clean Air Task Force (CATF), a publicat recent un raport alarmant care documentează nivelul ridicat al poluării cu metan în infrastructura de petrol și gaze naturale din Uniunea Europeană (UE). Raportul a fost realizat pe baza monitorizării a peste 430 de situri de petrol și gaze din 15 țări europene, inclusiv România, și a identificat 881 de surse de emisii în perioada februarie 2021 – martie 2023.

România se află printre puținele state membre ale UE cu situri semnificative și active de producție de petrol și gaze naturale. Consumul de gaze fosile al țării a înregistrat o creștere constantă în ultimii ani, devenind principala sursă de energie. În 2017, se estima că în România existau aproximativ 13.000 de puțuri active în 400 de câmpuri petroliere.

În urma monitorizării efectuate în 2021 de către 2Celsius și CATF la 50 de situri din sudul României, au fost descoperite probleme grave în infrastructura de petrol și gaze din țară. Ulterior, în mai 2022, CATF a continuat investigațiile și a identificat emisii la 14 situri din întregul lanț de producție și depozitare, din cele 20 vizitate. Un caz particular a fost observat la Boldești, unde au fost identificate gaze provenind din sol, cel mai probabil de la o conductă spartă.

„Aproape oriunde mergem, găsim metan. În sus și în josul lanțului și în toate zonele geografice, există o poluare periculoasă cu metan care iese din rețeaua de petrol și gaze din Europa”, a spus Theophile Humann-Guilleminot, unul dintre termografii certificați ai CATF, care monitorizează emisiile fugitive de metan.

Raportul evidențiază faptul că principalele surse de emisii de metan sunt rezervoarele de depozitare, coșurile de evacuare de urgență, torțele neaprinse și conductele. Defecțiuni ale sondelor au fost observate în nouă țări producătoare de petrol și gaze, România având situația cea mai gravă.

Metanul este un gaz cu efect de seră puternic care contribuie la schimbările climatice. Reducerea emisiilor sale este esențială pentru atingerea obiectivelor climatice ale UE. De asemenea, în contextul crizei energetice și a nevoii de diversificare a aprovizionării cu petrol și gaze naturale, controlul emisiilor de metan a devenit o preocupare majoră în ceea ce privește securitatea energetică.

„Europa are posibilitatea de a adopta o legislație de vârf la nivel mondial, atât timp cât Parlamentul susține amendamentele de compromis adoptate în aprilie pentru Regulamentul UE privind metanul. UE ar putea stabili un nou standard pentru reducerea metanului și ar putea revigora efortul global de a încetini încălzirea pe termen scurt”, a declarat Alessia Virone, directorul european al CATF.

Raportul subliniază că extinderea măsurilor de atenuare a emisiilor de metan ar putea avea un impact semnificativ în curățarea lanțului de aprovizionare și reducerea poluării la nivel mondial. Având în vedere că majoritatea emisiilor de gaze din UE provin de fapt din afara granițelor UE, această extindere a măsurilor ar putea contribui în mod semnificativ la reducerea emisiilor globale de metan.

Poluarea cu metan din sectorul energetic nu afectează doar clima, ci reprezintă și o risipă imensă de energie care ar putea fi valorificată pentru a contribui la soluționarea crizei energetice actuale a Europei. Raportul CATF evidențiază importanța reducerii emisiilor de metan, având în vedere puterea sa de impact și durata scurtă de viață în comparație cu dioxidul de carbon.

***

Acest text a fost generat în parte cu ajutorul ChatGPT, model de generare a limbajului dezvoltat de OpenAI. După generarea limbajului provizoriu, autorul a revizuit, editat și modificat textul conform propriilor preferințe și își asumă responsabilitatea finală pentru conținutul acestuia.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri