Peste 500.000 de hectare de pădure nu sunt administrate

defrisareMinistrul delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Doina Pană, a afirmat, marți, că noul Cod Silvic, avizat de Comisia pentru mediu a Camerei Deputaților,  ar trebui să rezolve problema celor peste 500.000 de hectare care, în momntul de față, nu sunt administrate.

doina panaVenim prin acest proiect de Cod Silvic să rezolvăm și alte probleme de genul celor în jur de 500.000 de hectare de pădure care, la ora actuală, nu sunt nici administrate. (…) Nu e ceva electoral, e ceva ce s-a dezbătut doi ani de zile dar, doar pe motiv că a fost o zi fatidică și fiind lege organică, i-au lipsit cinci voturi în primăvară, a fost reluat de 127 de parlamentari. Este o verigă foarte importantă și complementară hotărârii de Guvern care urmărește traseul lemnului în timp real”, a spus ministrul Doina Pană, citat de Agerpres.

De asemenea, Doina Pană a precizat că sistemul informatic de monitorizare a masei lemnoase, care va fi pus în funcțiune îmcepând cu 8 octombrie, va permite și populației să se implice, iar în curând oamenii vor putea suna ”la un sistem gen 112, poate chiar 112, cu privire la transporturile de lemn”.

Puteam să dublez sau să triplez numărul celor care verifică și când spun asta mă refer la polițiști, la personal silvic, dar am stat și m-am gândit că nu trebuie să fie factorul uman, trebuie să fie ceva care să nu țină de factorul uman și care să înregistreze. De asta, generic, i-am spus radarul pădurii, pentru că am mers pe ideea că nu mai poți negocia cu ce viteză ai circulat din momentul în care a rămas înregistrat pe radar. Aici nu se mai poate negocia pentru că rămân înregistrările”, a explicat ministrul delegat.

Deputatul PDL, Mugur Cozmaciuc a declarat, după votul Comisiei de mediu, că forma actuală a Codului Silvic rămâne în continuare perfectibilă, obiectivul principal fiind acela de a nu servi unor interese de tip clientelar.

mugur cozmaciucM-am abținut la votul de azi din Comisia de mediu. Este convingerea mea că silvicultura nu trebuie să aibă culoare politică. În acest cadru, recomandăm a se ține cont de o serie de amendamente necesare unui Cod Silvic care să soluționeze problema din ce în ce mai gravă a defrișărilor ilegale. În acest sens, subliniez necesitatea reglementării amenajamentelor silvice, în contextul în care în prezent există 800.000 de hectare de pădure pentru care nu sunt întocmite amenajamentele silvice, peste 500.000 de hectare de pădure pentru care nu este asigurată administrarea sau serviciile silvice și pentru care nu sunt elaborate aceste amenajamente silvice”, a spus Cozmaciuc.

spot_img

Ultimele știri