Peste 50% dintre români spun că sistemele de cuști pentru creșterea găinilor ar trebui interzise

Un studiu recent derulat de iSense Solutions spune că 88% din persoanele ce trăiesc în România ar fi dispuse să plătească suplimentar pentru ouă ce provin de la găini crescute la sol în loc să plătească mai puțin pentru ouă provenite de la găini ținute în cuști.

Rezultatele studiului arată că mai mult de jumătate dintre români consideră că sistemele de creștere cu baterii ar trebui interzise, fiind de părere că acestea sunt lipsite de etică, imorale și crude.

Majoritatea românilor (88%) ar fi dispuși să cheltuiască mai mult pentru ouă ce provin de la găini crescute la sol. 45% dintre acești ar plăti cu 1-2 lei în plus, 28% ar plăti cu 3-5 lei în plus, iar 22% ar plăti cu 5 lei sau mai mult în plus. Suma medie suplimentară pe care românii ar fi dispuși să o plătească pentru cantitatea obișnuită de ouă ar fi de 3,97 lei pentru ouă ce provin de la găini crescute la sol.

Mai mult, aproape 8 din 10 români (76%) consideră că autoritățile statului nu sunt destul de implicate în modul de creștere a animalelor, iar 55% consideră că sistemele de baterii sunt o modalitate crudă de creștere a găinilor. De asemenea, studiul arată că mai mult de jumătate dintre români (53%) spun că sistemele de baterii ar trebui interzise, iar 48% dintre români consideră că magazinele ar trebui să oprească comercializarea ouălor cu această proveniență.

În România există un interes crescut pentru modul de creștere a găinilor, 68% dintre respondenți afirmând că acest aspect îi interesează în mare sau foarte mare măsură, lucru care se reflectă și în modul de achiziție, căci doar 3% dintre români aleg să cumpere ouă cu cod 3 (provenite de la găini crescute în sisteme cu baterii).

Studiul a fost efectuat la nivel național, respondenții fiind persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani care au cumpărat cel puțin o dată ouă din magazine. Aceștia au fost contactați telefonic de către iSense Solutions.

În țara noastră, 60% dintre găinile crescute în sistem industrial sunt ținute în cuști foarte mici, unde spațiul alocat fiecăreia este similar dimensiunii unei foi A4. Ouăle marcate cu cifra 3 provin de la găini ținute în aceste cuști, care nu le asigură condițiile de bază pentru bunăstarea lor.

Lipsa de spațiu, a luminii naturale și a aerului curat le face să devină agresive și să se ciugulească reciproc. Pe lângă faptul că nu își pot întinde aripile, găinile suferă și din cauza podelei din grilaj metalic, care le taie pielea de pe tălpi. Unele dintre ele, epuizate și incapabile de a se mișca liber, sunt călcate în picioare, până la moarte, de către celelalte păsări.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri