Peste 41.000 de bucureșteni au respirat un aer curat în domurile „Respiră adânc”

respiraPeste 41.000 de oameni au vizitat domurile „Respiră adânc” în primele cinci luni de funcționare de la lansarea proiectului. Aceștia au fost informați despre calitatea si importanța aerului.

Lansat pe 21 mai, de către Asociația Green Revolution, în parteneriat cu Fundația Carl von Linde, proiectul „Respiră adânc” a avut ca obiectiv orientarea atenției publicului larg, dar și a autorităților asupra importanței adoptării unor măsuri legale sau administrative, schimbării mentalității și, nu în ultimul rând, adoptării unui stil de viață care să asigure  păstrarea unui aer curat în marile orașe.

Sperăm ca acest proiect prezentat sub forma unor experiențe în antiteză, alături de dezbaterile ce vor avea loc între autorități, reprezentați ai sistemului de sănătate, societatea civilă și reprezentanți ai mediului de afaceri ce activează în domenii poluatoare, să reușească să pună pe gânduri atât publicul larg,  cât și factorii decidenți în privința adoptării unor măsuri corective și a implementării acestora, să genereze măcar un prim pas în sensul unei mai mari responsabilizări cu privire la calitatea aerului din zonele urbane și nu numai” , a declarat Anna Chitan, Președinte Fundația Carl von Linde.

În vederea atragerii atenției publicului, proiectul “Respiră Adânc” a fost reprezentat sub forma unei construcții mobile, formată din două domuri transparente, care a oferit publicului o experiență senzorială antagonică. În primul dom, a fost construită o lume ideală, plină de vegetație, liniștită și relaxantă. În cel de-al doilea dom, a fost transpusă imaginea unui posibil viitor, un viitor în care omul încearcă să reconstruiască o lume distrusă și pierdută.

Prin aceste două experiențe  oferite vizitatorilor am încercat să subliniem impactul acțiunilor și activităților noastre asupra unui ecosistem extrem de complex și delicat. Dintre daunele pe care le putem produce și incapacitatea noastră de a le face reversibile, despre imposibilitatea de a copia și reface natura în formă ei naturală. Am explicat impactul asupra pământului, apei și în mod special asupra aerului”,  a declarat Raluca Fișer, președintele Asociației Green Revolution.

În cadrul proiectului,  se vor realiza mese rotunde și consultări între factorii de decizie din administrația centrală și locală pentru a identifica soluții care să asigure protecția calității aerului. Temele vizate sunt îmbunătățirea comunicării între autorități, adoptarea și amendarea legislației actuale, identificarea măsurilor administrative, comunicare publică și educație.

spot_img

Ultimele știri