Peste 37% din bugetul Casa Verde, consumat în prima zi de depunere

În prima zi a perioadei de depunere a dosarelor de finanțare pentru persoane fizice în Programul Casa Verde Clasic 2016 au fost depuse, la nivel național, 3.748 de dosare în valoare de aproximativ 22,6 milioane lei, ceea ce reprezintă 37,65% din totalul bugetului  de 60 de milioane de lei pentru persoanele fizice, a anunțat, marți, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

casa verde

Astfel, solicitanții mai au la dispoziție 37,4 milioane de lei, sumă care va fi disponibilă până la epuizare, sau până la finalul perioadei de depunere a dosarelor de finanțare – 24 octombrie.

La sfârșitul zilei de 10 octombrie 2016, cele mai multe dosare au fost depuse în județul Prahova (201 dosare), Neamț (169 dosare) și Vaslui (144 dosare). Cele mai puține dosare s-au depus în județul Brăila – 36 dosare.

Din punct de vedere procentual, există județe precum Mehedinți sau Sălaj, unde în prima zi a perioadei de depunere bugetul a fost epuizat. Există și județe unde numărul dosarelor depuse indică un procent redus din bugetul alocat, cum este cazul județului Maramureș (16,04%), Municipiul București (12,85%) și Constanța (12,75%)

În funcție de evoluția procesului de depunere a dosarelor de finanțare în următoarele zile, Administrația Fondului pentru Mediu va analiza posibilitatea redistribuirii sumelor între județe. În perioada 10 — 24 octombrie, populația poate depune dosarele de finanțare, la sediile agențiilor pentru protecția mediului din județele de reședință.

Start ”Casa Verde”: Românii pot depune dosarele începând cu 10 octombrie

Potrivit Ministerului Mediului, prin intermediul programului, populația poate beneficia de finanțare prin Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor de încălzire clasice cu cele care folosesc energie verde, regenerabilă.

Echipamentele finanțate pentru populație prin „Casa Verde” sunt panourile solare și pompele de căldură, cuantumul finanțării nerambursabile prin AFM fiind în funcție de tipul instalației, astfel: până la 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare nepresurizate; până la 6.000 lei, pentru instalarea panourilor solare presurizate; până la 8.000 lei, pentru instalarea pompelor de căldură, exclusiv pompele de căldură aer-aer.

În ceea ce privește programul „Casa Verde” pentru persoanele juridice, acesta va avea o sesiune de finanțate în intervalul 17 octombrie — 14 noiembrie. În acest caz se va finanța instalarea de sisteme care utilizează energie solară și energie geotermală, la fel ca în cazul persoanelor fizice, dar și sisteme care folosesc drept combustibil gaz de fermentare a deșeurilor, a nămolurilor din instalațiile de epurare a apelor uzate, biogaz sau centrale termice pe baza de resturi și deșeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice.

Bugetul total alocat pentru program este de 94 de milioane de lei, din care 60 de milioane de lei sunt destinate populației și 34 de milioane de lei persoanelor juridice.

Reprezentantul auditorilor energetici critică programul Casa Verde: “Este penibil!”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri