Un raport realizat de Human Rights Watch a dezvăluit că peste 300 de oameni au fost uciși în ultimul deceniu în conflicte legate de resurse și utilizarea terenurilor în Pădurea Amazoniană din Brazilia, majoritatea crimelor fiind săvârșite de rețele de criminalitate organizată care profită de defrișările ilegale.
Doar 14 dintre acest cazuri au ajuns în instanță. Cesar Munoz, investigator la Human Rights Watch, a declarat pentru Reuters că aceste cifre indică nivelul de impunitate și lipsa răspunderii.
Ministrul brazilian al Mediului, Ricardo Salles, a declarat că guvernul a combătut criminalitatea în domeniul mediului, indicând mobilizarea trupelor pentru a combate incendiile ilegale în ultimele săptămâni.
Aproximativ 60% din Pădurea Amazoniană se află pe teritoriul Braziliei. Defrișările au crescut cu 67% în acest an, iar numărul incendiilor a fost cel mai mare începând cu 2010. Politicile președintelui Jair Bolsonaro au fost condamnate în întreaga lume.
Conform raportului, aproape jumătate dintre crimele asociate defrișărilor au avut loc în statul Para, aflat în nordul Braziliei.
„În majoritatea cazurilor de crimă pe care le-am examinat, victimele fuseseră amenințate sau atacate înainte. Dacă autoritățile luau în serios plângerile lor, acești oameni ar putea fi în viață astăzi.”, a declarat Daniel Wilkinson de la Human Rights Watch.
Președintele brazilian, Jair Bolsonaro, a luat mai multe măsuri de slăbire a protecției pădurii amazoniene și a populațiilor indigene. În primele șapte luni de președinție, Bolsonaro a diminuat puterea agențiilor guvernamentale responsabile pentru protecția pădurilor. Agenția de mediu a ajuns sub supravegherea ministerului agriculturii, care este condus de liderul lobby-ului agricol.
Bolsonaro a amenințat comunitățile indigene că le va lua fiecare centimetru din pământ, că va declara activiștii teroriști și că va face o șosea prin Amazon, pentru care ar trebui defrișată o regiune de pădure mai mare decât teritoriul Germaniei. El a promis să crească producția bunurilor prin renunțarea la diverse reglementări care protejează Amazonul și populațiile sale indigene. Există deja o „epidemie” a exploatărilor miniere ilegale.