Peste 250 de tineri și copii cu dizabilități învață meșteșuguri tradiționale la Muzeul ASTRA din Sibiu

Peste 250 de tineri și copii cu dizabilități participă în perioada 25-28 iulie la cea de-a 11-a ediţie a Taberei de meşteşuguri pentru tineri cu nevoi speciale în cadrul Programului “Fără Limite – Împreună întru Tradiţie” ce are loc la Sibiu.

În paralel are loc și cea de a 24-a ediţie a fazei naţionale a Olimpiadei “Meşteşuguri artistice tradiţionale”.

În cadrul Taberei “Fără Limite – Împreună întru Tradiţie” aproape 30 de beneficiari ai asociațiilor din Sibiu (Diakoniewerk, UCOS) și ai Centrului Blijdorp din Suceava, cu vârste cuprinse între 7-23 ani, cu dizabilități cumulate (autism, motorii și psihice) vor avea ocazia să înveţe meşteşuguri tradiţionale (ţesut, brodat, olărit: modelaj și roata olarului, confecționat păpuși, împâslit etc.) într-una din gospodăriile din muzeu (monument nr. 97, Gospodărie-atelier de fluierari, Hodac, jud. Mureș).

Tinerii vor putea în viitor să realizeze obiecte de inspiraţie tradiţională și să ducă tradiția mai departe. Aceștia se vor bucura de un loc de joacă accesibilizat, mobil, polisenzorial.

Complexul Național Muzeal ASTRA în parteneriat Cu Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială (AMais, București) a inițiat acest proiect anul trecut.

Olimpiada “Meşteşuguri artistice tradiţionale”
Ediţia din acest an reuneşte 250 de participanţi, din 31 de judeţe ale ţării, inclusiv Sibiu și municipiul București, dar şi din străinătate, respectiv Suedia, Bulgaria, Moldova şi China.

Elevii înscrişi în concurs vor participa la diferite secțiuni, precum: ţesut la război vertical şi orizontal, brodat, cusut, confecționat piese de port popular, confecționat podoabe, confecţionat păpuşi în port popular, confecţionat opinci, dantelă cu ciocănele, dantelă cu suveica, împletit, prelucrarea artistică a lemnului, sculptură lemn, sculptat icoane de vatră, xilogravură, pirogravură, metaloplastie, prelucarea cornului, prelucrarea metalului, încondeiat ouă, pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, pictură naivă, ceramică figurativă, modelat ceramică, olărit, confecționat măști.

Evenimentul este organizat de Complexul Naţional Muzeal ASTRA în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu. Proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.Proiectul se desfășoară în contextul Anului European al Patrimoniului Cultural (EYCH 2018)

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri