Peste 2 milioane de oameni din lume lucreaza cu energiile regenerabile

2,3 milioane de oameni din intreaga lume lucreaza, direct sau indirect, in sectorul energiilor regenerabile, iar cele mai mari salarii sunt in tarile in care guvernele sustin dezvoltarea proiectelor, se arata intr-un studiu al Worldwatch Institute, citat de GreenBiz.

„Sectorul depinde foarte mult de politicile guvernamentale si de investitiile marilor companii. Chiar si in ultimii ani s-a observat o crestere substantiala a nivelului de angajare in tarile care ofera suport consistent, ca cele din Europa, in Spania si Germania, de exemplu”, arata Michael Renner, autorul studiului „Cresterea numarului locurilor de munca in sectorul energiilor regenerabile”.

Conform datelor detinute de Institut, studiul estimeaza ca exista un milion de locuri de munca in sectorul biomasei si al biocombustibililor, 624.000 in sectorul energiei solare si termale, 300.000 in sectorul energiei eoliene si 170.000 de locuri de munca in sectorul fotovoltaic. Cifrele includ atat locurile de munca directe cat si in sectoarele relationate, ca furnizarea de componente pentru echipamente.

Datele sunt incomplete din cauza faptului ca cercetatorii nu se pot uita la statisticile traditionale pentru a gasi numarul locurilor de munca din sectorul regenerabilelor, mai spune Renner.

Conform datelor disponibile, studiul mai arata ca Germania are 259.000 de locuri de munca in sectorul energiei regenerabile, cifra care se estimeaza ca va creste la 500.000 pana in 2020, Spania are 89.000 de locuri de munca directe si 99.000 indirecte, SUA, datorita in special suportului oferit de state individuale, a avut in 2006 200.000 locuri de munca directe si 246.000 indirecte.

Renner mai noteaza ca in vreme ce numarul locurilor de munca din sectorul energiei regenerabile creste, angajarile in sectoarele energiei pe carbune, petrol si gaze naturale scad. In ultimii 20 de ani productia de energie pe baza de carbune a crescut cu o treime, in vreme ce numarul locurilor de munca s-a redus la jumatate.

Pe termen lung se estimeaza ca numarul locurilor de munca in sectorul eolian va creste pana in 2030 la 2,1 milioane, iar pentru sectorul solar la 6,3 milioane. Mai multi oameni vor fi angajati nu numai in producerea de turbine eoliene sau panouri solare, dar si in instalarea, operarea si mentenanta echipamentelor, locuri de munca care vor contribui la cresterea locala de locuri de munca. In Kenya, de exemplu, exista 10 mari companii de panouri solare si fotovoltaice si 1000-2000 de tehnicieni.

Desi guvernele au sustinut cresterea sectorului regenerabile, Renner subliniaza ca cel putin intr-un caz guvernul nu mai are nevoie sa creasca subventiile.

„In Germania nivelul la care a ajuns sectorul nu mai are nevoie de subventii. Cheia este oferirea unui cadru prin care investitorii sa poata investi, iar afacerea sa stea pe cont propriu”, spune Renner.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri