Peste 15.000 de elevi și 700 de profesori formează echipa națională care continuă campania de încurajare a colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) în România, în anul școlar 2014-2015.
Împreună cu profesorii lor coordonatori, agenții Patrulelor de Reciclare din toată țara își pregătesc strategia de informare și sensibilizare prin care ne vor ajuta să înțelegem cum reducem poluarea și protejăm mediul înconjurător debarasându-ne responsabil de deșeurile electrice.
Chiar dacă suntem abia la începutul celei de-a IV-a ediții, avem deja dovezi ale impactului pe care programul îl are în comunitățile din toată țara. Mulți dintre profesorii coordonatori de la ediția precedentă au revenit în program, iar cei care s-au înscris pentru prima oară îi cunosc deja reputația. În plus, Suporterii se interesează deja ce unități de învățământ din zona lor s-au înscris cu Patrule de Reciclare și cum pot să le susțină. Începând de astăzi, lista tuturor Patrulelor este postată pe site-ul programului. Așteptările și disponibilitatea din ce în ce mai mari din partea adulților reprezintă o motivație puternică pentru dascăli și tineri. Echipa națională formată în cadrul programului este foarte diversă – agenții Patrulei au vârste între 5 și 18 ani, provin și din mediul urban, și din cel rural. Acest aspect este important, deoarece înseamnă că reușesc să schimbe obiceiurile de colectare responsabilă a deșeurilor începând de la marile orașe până în comunitățile mici”, este de părere Alexandra Arnăutu, coordonatorul programului.
Sub sloganul ”Cucurigu, deșteptarea, ne salvăm cu reciclarea !” Patrulele locale aspiră să îndeplinească și în acest an obiectivul pentru a fi câștigători naționali: să-și convingă concetățenii să colecteze și să trimită la reciclare o cantitate de minimum 50g DEEE/locuitor al județului (sau municipiului București), până la 30 august 2015. Copiii își vor putea atinge acest țel numai cu sprijinul ”Suporterilor” Patrulei – firme, instituții și oameni care vor preda deșeuri electrice în contul Patrulelor locale.
La ediția care s-a încheiat, am sărbătorit patru câștigători la nivel național: județele Bihor, Covasna, Sibiu și Vâlcea. În aceste județe s-a întâmplat ceva extraordinar de ”normal” – aproape fiecare om, fiecare instituție și firmă cu care tinerii au venit în contact a predat măcar un deșeu electric la reciclare. Puteți citi pe site-ul Patrulei poveștile lor, cine sunt și de ce au făcut acest gest. Așteptăm cu sufletul la gură să vedem dacă în septembrie 2015 vor fi și mai multe județe unde putem celebra această demonstrație de solidaritate”, a declarat Andreea Idriceanu, managerul de comunicare al Asociatiei RoRec.
De la lansarea programului Patrula de Reciclare, în anul 2011, au participat peste 60.000 de elevi și peste 1.500 de cadre didactice, reprezentând tot atâtea unități de învățământ (grădinițe, școli, licee). Ei au contribuit la colectarea a peste 600.000 kg de DEEE în România