Reteaua ecologica Natura 2000 cuprinde, in judetul Harghita, peste 120.000 de hectare, pe care se afla 18 arii protejate.
Directorul Agentiei pentru Protectia Mediului Harghita, Pal Peter, a precizat, marti, ca, in urma studiilor de specialitate efectuate de diferite institutii si ONG-uri din judet, au fost identificate peste 25 de tipuri de habitate de interes comunitar.
In cadrul acestora au nevoie de protectie speciala 14 de specii de mamifere, 40 de specii de pasari, cate cinci specii de amfibieni, reptile si pesti, sapte specii de nevertebrate, precum si cinci specii de plante.
Printre cele 18 situri incluse in reteaua ecologica Natura 2000 se numara zone extrem de vizitate de turistii din tara si din intreaga lume. Este vorba de Tinovul Mohos-Lacul Sfanta Ana, Cheile Bicazului-Hasmas, zona Harghita-Madaras, Toplita-Scaunul Rotund Borsec sau Depresiunile si Muntii Ciucului si al Giurgeului.
In Harghita, la fel ca si in intreaga tara, localnicii se tem ca daca terenurile lor se afla in reteaua Natura 2000 le vor pierde sau nu le vor mai putea lucra.
Tocmai de aceea se desfasoara permanent actiuni de informare prin care oamenii sa inteleaga ca dupa includerea suprafetelor pe care le au in reteaua Natura 2000 vor putea accesa fonduri europene, vor putea obtine venituri din ecoturism, pentru ca zonele respective vor avea o valoarea naturala deosebita si, in plus, se va inregistra o crestere a vanzarile produselor, pentru ca ele vor putea fi etichetate ca fiind naturale.
Reteaua Natura 2000 cuprinde propuneri documentate stiintific facute de fiecare tara membra a Uniunii Europene sau candidata la UE in vederea declararii unei retele de arii naturale protejate de interes comunitar.