Peste 1.600 de tone de deșeuri au fost colectate de elevi din 174 de unități de învățământ din toată țara, partenere în programul Armata Selectării Atente a Plasticului (ASAP), un demers de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute și susținut de Lidl România.
De la începutul anului până în prezent, peste 120.000 de elevi din 17 reședințe de județ au strâns 1.664 de tone de deșeuri, din care 189 de tone de deșeuri au fost trimise spre centre de reciclare, contribuind activ la reducerea impactului asupra mediului. Primele locuri în clasamentul național cu cele mai mari cantități de deșeuri colectate sunt ocupate de elevii din București, Iași, Zalău, Ploiești și Bistrița.
Cifrele raportate sunt centralizate și analizate prin intermediul ExpertDeseuri.ro, o platformă integrată de evidență, raportare și analiză a cantităților de deșeuri predate de instituțiile școlare înrolate în programul ASAP. Fiecare școală beneficiază de un cont propriu pe această platformă.
Cu ajutorul datelor extrase din platforma ExpertDeseuri.ro, specialiștii de la Ecoteca pot analiza aproape în timp real compoziția deșeurilor predate (câte sunt reciclabile și câte amestecate, cum evoluează de la o perioadă la alta, cât de eficient colectează separat deșeurile o școală față de alta etc). Totodată, aceste cantități de deșeuri sunt transformate automat în elemente de calcul al amprentei de carbon a fiecărei instituții de învățământ. Platforma permite o monitorizare atentă a procesului de colectare a deșeurilor în instituțiile școlare, de la pubelă până la stația de sortare. ASAP contribuie astfel la îmbunătățirea constantă a fluxului gestionării corecte a deșeurilor și face primii pași spre „înverzirea” școlilor din România.
ASAP își propune creșterea conștientizării asupra provocărilor gestionării plasticului, de la utilizare responsabilă, la colectare separată și reciclare. Programul contribuie intens la promovarea educației pentru mediu și crearea unui model de colectare separată aplicabil instituțiilor de învățământ. ASAP este deja activ în 17 municipii reședință de județ din țară: Constanța, Brașov, Iași, Brăila, Alba Iulia, Sibiu, Arad, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea, Bistrița, Târgoviște, Târgu Mureș, Slobozia, Bacău, Deva, Ploiești – și în Sectoarele 1, 2, 3 și 6 din București, discuțiile fiind în desfășurare și la Sectoarele 4 și 5 pentru o implementare la nivelul întregii Capitale.
La sfârșitul anului 2022, elevii din toate cele 41 de reședințe de județ și din Capitală vor interacționa cu programul, urmând ca acesta să fie implementat la nivelul întregii țări până la finalul anului 2025. Peste 550.000 de elevi din aproape 1.000 de instituții de învățământ din orașele care s-au alăturat inițiativei contribuie deja activ la o lume fără plastic.