Peste 100 de tone de deşeuri au fost oprite la intrarea în România

118 tone de deşeuri au fost interzise la intrarea în ţară de către comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, în special în vestul ţării, în ultima săptămână.

Între 16 – 22 februarie 2024, în punctele de trecere a frontierei Nădlac II, Stamora Moravița, Giurgiu și Borș II, comisarii Gărzii Naționale de Mediu, comisariatele județene Arad, Timiș, Giurgiu și Bihor au oprit intrarea în țară a opt transporturi ilegale de deşeuri.
La Arad au fost respinse 3 transporturi cu aproximativ 39 tone – deșeuri electrice și electrocasnice, biciclete, anvelope scoase din uz, etc. Autocamioanele proveneau din Germania, iar destinatarii erau din județele Prahova și Mehedinți.
De asemenea, la Timiș a fost respins 1 transport cu aproximativ 24 tone – deșeuri de ambalaje din material plastic. Transportul a fost expediat din Kosovo și destinatarul era o societate din județul Mureș.
La Giurgiu au fost respinse 3 transporturi cu aproximativ 50 tone – deșeuri de materiale plastice și deșeuri metalice. Ele proveneau din Grecia și Italia și destinația finală erau județele Mureș și Bihor.
La Bihor, a fost respins un transport cu 4,5 tone – ajutoare umanitare, bunuri second hand (îmbrăcăminte, încălțăminte, pături), mobilier second hand. Transportul era din Suedia, iar destinatarul din județul Mureș.
În plus, în ultimele zile, în București, dar și în localitățile care înconjoară Capitala, a fost atins nivelul maxim de poluare. Garda de Mediu va amenda Primăria dacă nu ia măsuri pentru a combate poluarea.

Indicele de poluare a atins, pe 25 februarie, nivelul maxim în mai multe zone ale Capitalei, dar și în localitățile din jur, precum Popești-Leordeni sau Voluntari, conform platformelor oficiale de monitorizare a calității aerului.

Primăria Capitalei riscă să fie amendată de către Garda de Mediu, dacă nu ia măsuri pentru a stopa poluarea din București. Comisarul șef al GNM, Andrei Corlan, acuză Primăria Capitalei că amână de ani de zile să ia măsuri în ceea ce privește combaterea poluării.

„Avem 3 zile de calm atmosferic, care nu e favorabil pentru dispersia poluanților. Agenția de mediu a trimis de 14 notificări primăriei Capitalei referitor la încărcare concentrației aerului. Cauzele principale sunt constituite din trafic. Dacă ne uităm pe monitorizarea de la Agenția de Protecția Mediului, vedem că cel mai poluat aer îl avem în vestul Bucureștiului și în nord, zonele Pipera și Giulești. Știm cum e situația traficului din zona respectivă. Garda de Mediu a stabilit 7 măsuri. PMB trebuia să realizeze un plan de măsuri urgente, cu efect în reducerea emisiilor de pulberi de suspensie generate de traficul rutier, cu precădere de traficul greu, inclusiv prin restricționarea traficului dacă sunt creșteri sau depășiri ale valorilor limită”, a afirmat Andrei Corlan, la Digi 24.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri