Peste 100 de elefanţi au murit din cauza secetei şi anthraxului în Botswana şi alţi 55 în Zimbabwe

Peste 100 de elefanți au murit în Botswana în ultimele două luni parțial din cauza unui focar de antrax, potrivit autorităţilor guvernamentale din această ţară.

Elephants Without Borders a spus că o filmare aeriană a arătat că numărul elefanţilor decedaţi a crescut cu 593% între 2014 până în 2018, în mare parte din cauza braconajului, dar şi a secetei.

„Cercetările preliminare sugerează că elefanții mor din cauza antrax-ului, în timp ce unii au murit din cauza efectelor secetei. Din cauza secetei severe, elefanții sfârșesc prin a ingera praf în timp ce pășesc și sunt expuși la spori ai bacteriilor de antrax”, se arată într-un comunicat al Departamentului pentru Viața Sălbatică și al Parcurilor Naționale.

Conform Centrelor de Control și Prevenire a Bolilor din Statele Unite, antraxul este o bacterie care se găsește în mod natural în sol și afectează în mod obișnuit animalele domestice și sălbatice atunci când respiră sau ingerează spori din pământ, plante sau apă contaminate. Antraxul nu este contagios, dar oamenii se pot infecta prin ingerarea sporilor sau prin contactul printr-o rană deschisă pe piele. Poate fi prevenit la animale prin vaccinare regulată.

Botswana găzduiește aproape o treime din elefanții Africii, în jur de 130.000. Botswana a ridicat interdicția de vânătoare de vânat mare pentru a combate un conflict în creștere între oameni și viața sălbatică.

Botswana și statele vecine din sudul Africii, printre care şi Zimbabwe, se confruntă cu o secetă severă din cauza precipitațiilor sub medie, de când El Niño a izbucnit în 2015.

În tr-o rezervaţie din vestul Zimbabwe cel puţin 55 de elefanţi ar fi decedat începând din luna septembrie din cauza foametei provocată de seceta severă.

Purtătorul de cuvânt al Autorităţii pentru Parcuri Naturale şi Faună Sălbatică din Zimbabwe – Zimparks, Tinashe Farawo, a declarat că animalele au decedat în apropierea gropilor în care se aduna apa din Parcul Naţional Hwange, ceea ce indică faptul că acestea au parcurs distanţe mari pentru a ajunge la apă.

Anchetele desfăşurate au demonstrat că cel puţin 55 de elefanţi au murit din cauza lipsei hranei şi apei din parcul în care trăieşte cea mai mare populaţie de elefanţi, care numără circa 50.000 de exemplare.

”Situaţia este groaznică. Elefanţii mor de foame, iar aceasta este o mare problemă”, a spus Farawo.

Purtătorul de cuvânt a afirmat că este o ”distrugere masivă” a vegetaţiei din Hwange provocată de elefanţi, care caută hrană şi în satele din apropierea rezervaţiei, ceea ce creşte numărul conflictelor dintre oameni şi animalele sălbatice.

Parcul poate gestiona aproximativ 15.000 de elefanți, dar are în prezent peste 50.000. Suprapopularea a determinat animalele să se rătăcească în afara parcului pentru a vâna mâncare. Din cauza acestui lucru, spun oficialii, au ucis deja 22 de săteni în acest an.

Agenţia a adăugat că a intenţionat să realizeze mai multe gropi în Hwange în condiţiile în care cele existente au secat, însă nu a dispus de fonduri în acest sens, a adăugat Farawo. Agenţia nu beneficiază de susţinere financiară din partea Guvernului, notează Reuters.

Zimbabwe a vândut în trecut pui de elefant în China pentru a obţine bani pentru activităţile de conservare din Hwange, unde populaţia de elefanţi depăşeşte de trei ori capacitatea parcului.

În 2016, Zimbabwe a scos la vânzare animale sălbatice susţinând că este nevoie de intervenţia cumpărătorilor pentru a salva viaţa vieţuitoarelor în urma unui alt episod devastator de secetă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri