Peste 1.100 de tone de deşeuri au fost colectate şi tratate de Recolamp în 2018

Asociația Recolamp, unul dintre primii susținători din România ai colectării selective şi reciclării deșeurilor din echipamente de iluminat, a colectat şi tratat anul trecut 1.136 de tone de deșeuri, în creștere cu aproape 20% față de anul 2017.

Anul trecut numărul punctelor de colectare a ajuns la 13.298 la nivel naţional, iar din rapoartele logistice reiese că 63% din aceste locaţii au predat cel puţin o dată deşeuri, 55% din deseuri venind către Recolamp din iniţiativa locaţiilor, ceea ce arată o îmbunătăţire a nivelului de conştientizare a imporţantei colectării selective a deşeurilor periculoase.

Cu ajutorul parteneriatelor cu locaţiile şi cu colectorii şi reciclatorii (53 de companii active), Recolamp a reprezentat anul trecut 251 de producători romȃni cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gesionarea deșeurilor din echipamente electrice și electronice puse pe piață categoria 5 – echipamente de iluminat, conform clasificării din OUG 5/2015.

Astfel, în numele participanților săi, Recolamp a îndeplinit ținta legală de colectare de 46,9% din media vânzărilor producătorilor din ultimii 3 ani.

„În 2018 am înregistrat 11.428 de apeluri la membri din 7.927 de locații din rețeaua noastră și am făcut 2.038 de vizite la 1.638 de locații. În continuare, sistemul de colectare pune la dispoziție un număr de telefon gratuit, unde ne pot apela cei care au containerele pline cu deșeuri, iar în maxim zece zile lucrătoare, un colector autorizat le ridică și lasă la schimb noi recipiente pentru a fi utilizate în continuare”, a declarat Béla Kovács, director general al Recolamp.

Numărul unităților de unde Recolamp ridică deșeuri a fost în creștere anul trecut, şi a ajuns la 1.165 de unități din educație, 1.660 de instituții publice, 500 de companii din sănătate și 543 de locații din sistemul HoReCa.

Orice instituţie, fie ea publică sau privată, poate deveni partener de reciclare. Tot ce trebuie să facă este sa solicite containere personalizate Recolamp prin care pot beneficia de întreaga infrastructură națională de colectare pe care asociația a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, iar organizația va prelua deșeuri în cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente și minim 50 de kilograme, în cazul corpurilor de iluminat.

„Anul acesta vom continua să ne extindem infrastructura si sa dezvoltam campanii de colectare si educare. Pentru ca ne dorim ca orice companie, indiferent de cat de mare sau mica este, sa inteleaga ca poate face diferența în acest domeniu complex al reciclării. Din păcate, nu toate organizațiile au politici bine definite în acest sens, iar majoritatea reciclabilelor sunt pur si simplu aruncate la gunoi. De aceea, este esential sa ne gandim cum putem actiona, astfel incat compania in care lucram sa devina mai verde; cum putem stabili şi comunica intern politici/ proiecte de sustenabilitate si responsabilitate socială; cum putem încuraja un comportament responsabil precum reciclarea selectivă sau reducerea consumului de resurse”, a spus Anca Lupusavei, director de marketing al Recolamp.

Ea a adăugat că dacă nu vom acţiona în domeniul reciclării, România este pasibilă de sancțiuni, proceduri de infringement şi amenzi care se vor plăti din bani publici.

„Ca să nu mai spune despre gropile de gunoi care poluează masiv și au un impact negativ asupra sănătății noastre”.

Dacă aveți becuri arse acasă și nu știți unde le puteți duce, intrați www.recolamp.ro/colt-verde – și identificați pe hartă cele mai apropiate puncte de de colectare.

„Dezvoltând un comportament responsabil, veţi vedea cum reciclarea este o acțiune care are rezultate vizibile pe termen lung. Şi ca acţiunea fiecăruia dintre noi contează”, a explicat Anca Lupusavei.

Recolamp este o organizaţie non-profit înfiinţată în septembrie 2007, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric Hungary Kft., Ledvance GMBH şi Philips Lighting România.

Misiunea organizaţiei constă în preluarea de la producători a responsabilităţii privind gestionarea deşeurilor de echipamente de iluminat, respectiv colectarea şi reciclarea lor, în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei.

Până în prezent, în cei 11 ani de activitate, Recolamp a colectat și reciclat peste 3.650 de tone de deșeuri din lămpi și corpuri de iluminat.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri