Pescuitul sustenabil înseamnă întoarcerea la tradiții

De fiecare dată când Stephen McHale prinde un homar femelă purtător de ouă, îi face un semn pe coadă, pentru ca ceilalți pescari să nu îl prindă. Această practică protejează stocurile locale și arată felul în care lucrează domnul McHale.

Vânzătorul nostru locuiește doar la câțiva kilometri de coastă și cunoaște piața; pescuim doar cât trebuie pentru a satisface cererea, astfel încât piața să nu fie inundată cu pești nedoriți”, a explicat acesta.

Ultima sarcină a pescarului McHale într-o după-amiază liniștită a lunii aprilie este de a pune în siguranță instrumentele sale de pescuit homari și crabi și de a duce barca la adăpost de teama vremii care se anunță dificilă.
De peste 40 de ani pescuiește scrumbii migratoare, crabi și homari într-un port mic de pe o coastă îndepărtată a Uniunii Europene, situată în Mayo, Irlanda.Ca pescar, a observat multe schimbări, în special după aderarea Irlandei la UE.

Disponibilitatea piețelor UE unde putem să ne vindem peștele este un mare avantaj și ne oferă siguranță. Înainte ca Irlanda să adere la Comunitatea Economică Europeană în 1973, nu aveam de loc piețe. În acea perioadă, peștele nu ocupa un loc important în dieta irlandezilor sau pe meniul restaurantelor, așa că de multe ori ofeream crabii gratis”, a mai spus McHale.

Pescarul și-a adaptat barca pentru a utiliza metodele tradiționale și durabile pentru pescuitul pasiv, în cadrul căruia trasabilitatea este prioritară. Folosește undița pentru a pescui fiecare scrumbie individual, asigurând un impact minim.
Unul din obiectivele cheie ale reformei politicii UE în domeniul pescuitului, din 2014, este de a asigura durabilitatea pescuitului din punct de vedere al protecției mediului, dar și la nivel economic, social și cultural.

McHale susține total ideea din spatele reformei.

Salut faptul că noile măsuri de conservare permit mai multă influență din partea guvernului nostru, a grupurilor reprezentative (asociația pescarilor) și din partea noastră. La urma urmei, vom ști cu mult înaintea Bruxelles-ului și înaintea specialiștilor care locuiesc departe de coastă când scad stocurile și când scade calitatea. Acest lucru înseamnă că pot lua decizii bazate pe cunoștințe actualizate și că mă deplasez astfel încât să nu pescuiesc prea mult”, a mai spus acesta.

Iese cu barca în fiecare zi.

Astăzi am prins nouă homari și numeroși crabi. Mulți dintre aceștia vor fi vânduți vii pe continent, sau crabii vor ajunge în fabrici de procesare pe piața locală. Măsurăm fiecare pește, și pe cei prea mici îi aruncăm înapoi. Conservăm și homarii, marcându-i”, explică pescarul în timp ce barca sa ajunge din nou în port.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri