Pescuitul industrial exploatează 55% din oceanele lumii, acoperind o suprafață mai mare decât cea folosită în agricultură, conform unui nou studiu care atrage atenția asupra practicilor nesustenabile cu un impact major asupra sănătății oceanelor.
În cadrul studiului realizat de ONG-ul american Global Fishing Watch, cercetătorii au analizat peste 22 de miliarde de date obținute de la sistemele conectate la satelit instalate pe 70,000 nave de pescuit între 2014 și 2016. Cu ajutorul lor, au creat hărți care ilustrează gradul de exploatare a oceanelor.
Singurele zone neatinse sunt Oceanul Antarctic, câteva zone economice exclusive și unele regiuni care au prea puțini pești sau crustacee pentru a fi exploatate. O scădere notabilă a activităților de pescuit a fost înregistrată în jurul marilor sărbători, cum ar fi Crăciunul sau Noul An Chinezesc.
5 țări, responsabile pentru 85% din pescuitul industrial global
Conform studiului, 85% din pescuitul industrial global, măsurat prin orele petrecute pe mare, este realizat de cinci țări. Jumătate dintre activități sunt desfășurate de China, urmată de Taiwan, Spania, Italia, Franța și Japonia.
David Kroodsma, autor principal al studiului, a explicat pentru The Guardian că impactul evenimentelor culturale și politice asupra pescuitului oferă speranță că oamenii vor putea rezolva problema pescuitului excesiv.
„Asta înseamnă că avem control, ca oameni, să hotărâm cum pescuim oceanele: nu ne este sortit să pescuim excesiv,îl putem controla.”
Rezultatele studiului oferă o explicație pentru declinul extrem al unor stocuri de pește. Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) atrage atenția că o treime din stocurile de pește sunt exploatate la niveluri nesustenabile.