Guvernul peruan va implementa un program de distribuire gratuită a energiei obținute cu ajutorul panourilor fotovoltaice, destinat gospodăriilor sărace care nu au acces la rețeaua electrică națională. De acest program, care, inițial, va alimenta 500.000 de locuințe vor beneficia 2 milioane de cetățeni peruani.
Programul este destinat pesoanelor foarte sărace, care nu au acces la curent electric și folosesc lămpi cu gaz risipindu-și veniturile precare pe combustibili care le pun în pericol sănătatea”, a spus ministrul energiei din Peru, Jorge Meringo.
Proiectul va începe în Contumaza, o provincie din nordul regiunii peruane Cajamarca, unde vor fi instalate 1.601 panouri solare. Meringo a specificat că până la sfârșitul anului 2016, datorită acestui proiect, 95% din gospodăriile peruane vor avea acces la electricitate.
Dacă Peru poate să facă acest efort pentru cetățenii săi, poate că și alte țări, mai prospere, vor reuși să inițieze astfel de programe.
În România sunt aproape 100.000
de gospodării fără curent electric
Potrivit textului unei hotărâri de guvern, semnată de premierul Victor Ponta, care vizează Programul Național de Electrificare 2012 -2016 privind alimentarea cu energie electrică a localităților neelectrificate și extinderea rețelelor existente, în prezent, în România există 98.871 de gospodării neelectrificate, amplasate în 2.237 de localități.
Racordarea la rețeaua electrică de distribuție a acestor localități izolate este o cerință minimală pentru asigurarea unor condiții de viață normale. Având în vedere ca România este țară a Uniunii Europene se impune asigurarea dezvoltării economice și sociale a regiunilor izolate.Potrivit ultimului studiu realizat pe această temă situația localităților rămase de electrificat la nivelul întregii țări se prezintă astfel: 98871 gospodării neelectrificate amplasate în 2237 localități”, potrivit textului hotărârii de guvern.
Electrificarea tuturor localităților necesită însă investiții cu costuri foarte mari și cu durata îndelungată de recuperare a investiției. Astfel, din analiza costurilor rezultă că fondurile necesare finalizării procesului de electrificare la nivelul întregii țări au valoarea de circa 1.032.000 mii lei.