Substanțele chimice care afectează sistemul endocrin sunt asociate cu numeroase probleme de sănătate și poluează mediul. Deși sunt folosite în numeroase produse pentru uz zilnic, poți evita o mare parte dintre ele. Iată ce trebuie să știi despre aceste chimicale și alternativele lor.
În ultimii ani, expunerea umană la substanțe chimice care afectează sistemul endocrin a crescut semnificativ. Industria farmaceutică și-a relaxat regulile privind expunerea la substanțe toxice, considerând că în cantități mici, chimicalele sunt sigure. Sistemul endocrin este afectat însă și de aceste doze mici.
Acești perturbatori endocrini (endocrine disrupting chemicals – EDC), printre care se numără compuși din plumb, mercur și arsenic, au fost asociați cu diverse probleme de sănătate. Numeroase studii au demonstrat în ultimele decenii rolul lor în boli de inimă, diabet, obezitate, cancer sau nașteri premature. Au fost asociați și cu fertilitate scăzută și diminuarea calității spermei.
Pe lângă efectele asupra sănătății umane, aceste substanțe sunt foarte dăunătoare pentru mediu, în special pentru viața marină.
Chimicale ca BPA, parabenii, ftalații și dioxina sunt folosite în numeroase produse pentru uz zilnic, de la cosmetice la alimente procesate și produse de plastic, precum și în pesticide. Iată cum poți ocoli aceste substanțe:
- Alege fructe și legume organice, crescute local;
- Evită conservele. Majoritatea conțin BPA, o substanță chimică nocivă pentru sănătate care împiedică coroziunea conservei;
- Încearcă să folosești cât mai puțin plastic. Este o misiune grea, însă poți începe cu obiectele de plastic pe care le folosești zilnic, cum ar fi pungi și recipiente pentru mâncare, înlocuindu-le cu alternative sigure;
- Citește etichetele produselor cosmetice. Renunță la produsele de care nu ai într-adevăr nevoie și alege în schimb alternative naturale multifuncționale, sau încearcă să-ți faci chiar tu cosmeticele;
- Produsele de curățenie sunt o altă sursă considerabilă de substanțe toxice. Există alternative simple și foarte puțin costisitoare pe care ți le poți face ușor, sau brand-uri care folosesc substanțe prietenoase cu mediul;
- Evită produsele ambalate – pe lângă substanțele toxice din ambalaj, multe dintre alimentele procesate conțin perturbatori endocrini folosiți ca aditivi sau conservanți;
- Evită produsele care conțin parfum. Acest termen ascunde o combinație de zeci, uneori chiar sute de ingrediente, printre care și ftalați;
- Lasă orezul la înmuiat peste noapte înainte de a îl prepara și folosește mai multă apă la gătit. Astfel, poți reduce nivelurile de arsenic din orez cu până la 80%.
- Caută alternative non-toxice la ierbicide și pesticide.