Materialele viitorului

Japonezii sunt pe cale sa obtina in laborator o tesatura capabila sa produca electricitate, iar olandezii  tocmai au inventat bumbacul care absoarbe umiditatea din atmosfera si o transfoma in apa, pe care o elibereaza, apoi, la temperaturi de peste 34 de grade Celsius, scrie neo-planete.com.

Tesatura care produce electricitate este facuta din celule fotovoltaice sferice, cu diametrul de 1,2 milimetri siva fi folosita  pentru confectionarea perdelelor sau a hainelor ce pot deveni generatoare de electricitate.

Mobilul, incarcat direct de la jacheta

In curand, vom  putea face lumina in sufragerie  tragand perdeaua ori ne vom  incarca mobilul “bransandu-l” direct la jacheta, aceste materiale urmand sa fie produse la scara industriala.

Niponii se ambitioneaza sa perfectioneze aceasta tesatura pana in 2015, cand intentioneaza sa puna pe piata primele obiecte confectionate din materiale ce contin  microcelule fotovoltaice, care ar urma sa produca instantaneu electricitate.

Fibra din care este facut bumbacul, capabil sa absoarba 340% din greutatea sa, in apa, este invelita intr-un polimer special care-i modifica proprietatile.  La o temperatura scazuta, bumbacul se comporta ca un burete, absoarbe apa, o stocheaza, iar cand temperatura creste, elibereaza in atmosfera toata cantitatea de apa absorbita.

Plantele din desert, udate cu apa imnagazinata de  bumbac

Potrivit cercetatorilor, ciclul de recuparare a apei cu ajutorul acestui bumbac special poate fi reprodus de mai multe ori. Datorita acestei inovatii remarcabile, in desert, umiditatea din timpul noptii  poate fi stocata si folosita, in miezul zile, la irigarea culturilor.

Inspirati de aceasta idee, cercetatorii britanici merg mai departe. Editia din aceasta luna a revistei  Advanced Materials dezvaluie ca oamenii de stiinta englezi au, la randul lor, in studiu, echipamente de sport care absorb transpiratia si corturi care inmagazineaza apa in timpul noptii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri