Pentru un viitor mai putin sumbru

In abordarea problemelor de mediu din Romania nu pot functiona, dupa parerea Presedintelui Traian Basescu, decat doua principii: cel care polueaza plateste si principiul legat de prevenirea deteriorarii mediului si a utilizarii excesive a resurselor. "Avem nevoie de o intelegere profunda a responsabilitatii generatiei de astazi fata de mediu, pentru a transfera generatiilor viitoare o tara in care sa poata trai decent", a mai spus seful statului, cu prilejul participarii la sarbatorirea zilei mondiale a mediului.

La manifestarile organizate cu aceasta ocazie au fost aduse in discutie posibilitatile prin care Romania poate raspunde pozitiv la problemele de mediu cu care se confrunta. Presedintele tarii, Traian Basescu, a spus ca, pentru ca aceste probleme sa fie rezolvate, la nivel local, Guvernul trebuie sa finanteze intocmirea de proiecte de mediu. "Guvernul, autoritatile au definit problema. Problema este la proiecte, dincolo de aspectul legat de bani. Una dintre solutii este ca Executivul sa finanteze intocmirea de proiecte pentru mediu. Unele comunitati nu au resurse si cunostinte pentru a intocmi proiecte." Desi fondurile europene alocate Romaniei pentru mediu, in perioada 2007-2013, sunt de 5,5 miliarde de euro, presedintele crede ca suma este mica in raport cu efortul referitor la necesitatile de mediu, care ar ajunge pana in 2030 la 27-30 miliarde de euro, dupa cum estimeaza specialistii. In opinia sefului statului, prioritate ar trebui sa aiba proiectele de mediu care privesc tratarea apelor uzate, avand in vedere ca Bucurestiul nu are inca o statie de tratare a apelor, iar toate apele din canalizarea Capitalei ajung direct in Dunare.

O alta problema punctata de Traian Basescu a fost cea a poluarii produse de gazele de esapament, mai ales in padurile de pe Valea Prahovei: "Noi, cu masinile noastre, facem un rau ireversibil. Nu sunt un adept al revenirii la cal. Tehnologia si tehnica trebuie sa ne insoteasca in viata de zi cu zi, dar, in acelasi timp, trebuie sa fim constienti de ceea ce facem. Poate si chiar din acest punct de vedere ne putem uita la politica guvernului pentru stoparea intrarii in parcul national auto a unor masini care si-au depasit de mult stadiul la care erau acceptate in Uniunea Europeana".

In ceea ce priveste incalzirea globala si nevoia de eficienta energetica, ministrul Attila Korodi, prezent si el la evenimentele care au marcat Ziua Mondiala a Mediului, a spus ca, "din punctul de vedere al schimbarilor climatice, viitorul este sumbru si putem afirma ca suntem pe drumul atingerii unor recorduri continue, negative. Pentru a combate acest lucru trebuie sa lucram cu totii in ideea de a consuma energia in mod responsabil, indreptandu-ne mai mult atentia catre energiile regenerabile si catre eficienta energetica".

Dupa ce Traian Basescu a sustinut ca una dintre cele mai bune solutii pentru protectia mediului este "constiinta fiecaruia dintre noi", ministrul Korodi a adaugat faptul ca "lumea intreaga nu constientizeaza inca faptul ca protejarea mediului este o problema si ca multe tari considera dezvoltarea economica mai importanta decat mediul".

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri