Pentru prima dată, un studiu demonstrează că neonicotinoidele afectează creierul albinelor

Pentru prima dată, oamenii de știință au găsit dovezi care arată că cel mai folosit pesticid pentru culturi de porumb, bumbac sau soia afectează creierul albinelor și scade performanța coloniilor, potrivit sciencealert.com.

14787469489_e775ecd4a1_z

Neonecotinoidele – o clasă relativ nouă de insecticide, produse de Shell și Bayor acum 20-30 de ani – sunt cele mai folosite insecticide din lume. Numai în SUA, acestea sunt folosite pe aproximativ 95% din culturile de porumb și rapiță, sunt cele mai utilizate pentru culturile de  bumbac, sorg și sfeclă de zahăr și sunt folosite pe jumătate din culturile de soia. Cele mai multe fructe și legume din SUA sunt de asemenea tratate cu neonecotinoide.

În 2013, în urma unei cercetări de un an asupra impactului neonicotinoidelor, Comisia Europeană a impus un moratoriu de doi ani privind folosirea chimicalelor pe toate plantele care atrag albine. De curând, o echipă de oameni de știință de la Universitatea St Andrews din Scoția a publicat un studiu care arată pentru prima dată că pesticidele neonicotinoide, chiar și în cantități mici, afectează creierul albinelor care le consumă.

Această cantitate mică la care se referă cercetătorii este de 2,5 părți pe milion, adică o linguriță într-un bazin olimpic. Cercetătorii au hrănit mai multe albine cu această cantitate de pesticide și au analizat acumularea acestora în creierul albinelor. Ce au aflat este că, în timp foarte scurt, o parte din neonicotinoide opresc mitocondria din celulele creierului, ceea ce afectează abilitatea creierului de a produce energie. Chimicalele au afectat, de asemenea, capacitatea mai multor regiuni ale creierului de a comunica între ele, ceea ce le-a făcut pe albine să uite cum să se întoarcă în colonie și să nu mai poată conecta mirosul unei flori cu anticiparea hranei.

Cercetătorii au testat, de asemenea, și efectele asupra coloniilor, punând neonicotinoide în apa albinelor. Acestea au format cuiburi mai mici, mai puțin robuste, cu mai puține albine. Oamenii de știință au concluzionat că inclusiv cantități foarte mici de pesticide scad cu 55% numărul albinelor.

“Cercetarea noastră demonstrează fără dubiu că nivelul de neonicotinoide general acceptat ca nivel mediu prezent în natura sălbatică cauzează disfuncționalități ale creierului și reducerea performanței coloniilor”, spune Chris Connolly, unul dintre autorii studiului. Cercetătorii spun că nu este un rezultat surprinzător pentru că pesticidele sunt făcute pentru a afecta creierul insectelor, dar neonicotinoidele au fost premise la scară larg pentru că nu omoară albinele.

În ultimul deceniu, apicultorii americani și europeni au raportat o scădere de aproximativ 30%, în media, a stupilor, iar în 2013, procentul a crescut la 40-50%. Albinele contribuie cu 215 miliarde de dolari la economia globală și sunt esențiale pentru producția hranei.

Puteți citi și:

Oamenii distrug plantele favorite ale albinelor sălbatice

Greenpeace: Agricultura eco, singura soluție la declinul albinelor

spot_img

Ultimele știri