Un restaurant vegan din sud-vestul Franței a câștigat o stea Michelin, prima pentru o unitate care servește numai produse fără animale în Franța.
Claire Vallée conduce restaurantul ONA – care înseamnă Origine Non Animale – în orașul Ares, lângă Bordeaux, pe care l-a lansat în 2016 datorită crowdfundingului de la suporteri și a unui împrumut de la o bancă „verde”.
„Mi s-a părut că m-a lovit un tren”, a declarat Vallée pentru AFP despre momentul în care a primit un apel de la Ghidul Michelin care o informa despre decizia sa.
Pe lângă premiul al clasicei stelei, Vallée a câștigat și o stea verde, pe care Michelin a introdus-o anul trecut pentru a recompensa unitățile cu un record puternic de practici etice.
Vallée a oferit șapte feluri de mâncare în meniul său gourmet înainte de a fi nevoită să închidă ONA din cauza restricțiilor Covid-19. Combinațiile ei preferate includ pin, ciuperci boletus și sake sau țelină, tonka și amber ale. Meniul se schimbă odată cu sezonul. Vallée lucrează cu diverși furnizori locali și organici din Golful Arcachon.
Băncile tradiționale franceze au fost sceptice şi i-au refuzat lui Vallée ajutorul atunci când a venit la ei în căutarea unui împrumut pentru a începe afacerea.
„Au spus că perspectiva veganismului și a alimentelor pe bază de plante este prea incertă”, a spus ea.
Locația aleasă pentru restaurantul ei în bazinul Arcachon de pe coasta Atlanticului, de asemenea, nu a fost considerată suficient de promițătoare.
Vallée a continuat să asigure finanțare prin crowdfunding, fără a fi nevoie de garanții, și prin La Nef, o bancă specializată în împrumuturi pentru proiecte pe care le consideră etice.
„Acest lucru demonstrează că nimic nu este imposibil”, a spus ea.
Vallée a recunoscut că s-a întrebat pe parcurs „dacă am fost destul de buni, deoarece gătitul pe bază de legume este dificil și inovator”.