Detinutul Mihai Stocescu acuza inchisoarea ca incalca dreptul la mediul sanatos al prizonierilor care ar fi supusi poluarii electromagnetice. Penitenciarul foloseste o antena ca sa-i impiedice pe detinuti sa vorbeasca la telefonul mobil. Gardienii au sporuri salariale pentru riscurile generate de aceasta antena.
Undele electromagnetice sunt emise de antena amplasata pe acoperisul penitenciarului, cu ajutorul careia se incearca bruiajul telefoanelor mobile, si de statiile de emisie-receptie folosite de angajatii penitenciarului.
In urma expertizei solicitate de instanta, valorile inregistrate in spatiul prizonierilor au ajuns la 10 W/m2. La nivelul Uniunii Europene, in ceea ce priveste limitele de putere a radiatiilor electromagnetice, nu exista o lege, ci o recomandare, care a fost preluata de statul roman sub forma Ordinului Ministerului Sanatatii numarul 1193/2006. Potrivit acestuia, valorile limitelor admise sunt cuprinse in intervalul 4,5 W/m2 – 9 W/m2.
Angajatii inchisorii primesc spor de antena
Toti angajatii din institutie primesc un spor de 10% din salariu pentru ca sunt supusi la riscul efectelor pe care radiatiile electromagnetice le pot avea asupra sanatatii lor. „In baza Ordinului Ministerului Justitiei numarul 399/2007, prin care se aproba normele metodologice a Ordonantei Guvernului 64/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale functionarilor publici din sistemul administratiei penitenciare, precum si in baza buletinului de masuratori ale campului electromagnetic emis pe 19.12.2007 de Societatea Nationala de Radiocomunicatii, persoanele unitatii beneficiaza de sporul pentru conditii vatamatoare, respectiv pentru campuri electromagnetice de radiofrecventa produse de emitatoare pentru comunicatii, pentru timpul lucrat efectiv in astfel de conditii (8 ore – n.r.).
„Aceasta este precizarea administratiei Penitenciarului Rahova, facuta la solicitarea instantei de a explica motivul care sta la baza sporului acordat personalului. Daca angajatii stau 8 ore pe zi, prizonierii care stau non-stop in inchisoare sunt discriminati, sustine detinutul.
Stoicescu acuza faptul ca detinutilor nu le-a fost adus la cunostinta, in primul rand, riscul mentionat. Mai mult, potrivit art. 38 din legea 275/2006, “exercitarea drepturilor persoanelor condamnate la pedepse privative de libertate nu poate fi ingradita decat in limitele si in conditiile prevazute de Constitutie si lege”. Iar Constitutia arata ca dreptul omului la un mediu sanatos nu poate fi incalcat.
„Oricum as ataca problema, eu castig“
Purtatorul de cuvant al Penitenciarului Rahova, Mihai Mitranescu, este de parere ca un proces, care intotdeauna trebuie sa se bazeze pe dovezi, nu are cum sa fie castigat din moment ce la nivel mondial cercetarile stiintifice referitoare la poluarea electromagnetica sunt incerte.
“E cuvantul lui impotriva pozitiei penitenciarului. El trebuie sa dovedeasca ceva cu ajutorul studiilor. Asteptam hotararea instantelor judecatoresti, dupa care ne vom pronunta si noi”, a declarat acesta.
Stoicescu, insa, sustine ca nu are nicio importanta faptul ca nimeni nu a demonstrat concret, pana acum, in ce masura undele electromagnetice afecteaza organismul uman. Principiul precautiei inscris in Tratatul Uniunii Europene de la Mastricht din 1992 stipuleaza ca atunci cand exista elemente stiintifice suficiente, in absenta unor certitudini sau probe absolute, tinand cont de cunostintele stiintifice si tehnice ale momentului, autoritatile trebuie sa protejeze, inainte de toate, cetatenii, contra riscului si prejudiciilor cauzate de expunerea la campurile electromagnetice si nu trebuie intarziata luarea de masuri care sa vizeze prevenirea unui risc de afectare grava si ireversibila asupra mediului.
“Legislatia este arma mea. Din orice parte as ataca problema, eu castig. Daca studiile nu arata clar ca radiatiile polueaza, atunci sporurile salariale prevazute in lege nu ar mai avea justificare, nu?”, adauga Stoicescu. Cert este ca in penitenciar s-a constatat depasirea limitelor de radiatii admise in legislatia nationala.
“In loc sa se ia masuri, stiind aceste valori ridicate inregistrate in incinta penitenciarului, sa se achizitioneze statii ecologice, cu puteri mai mici, ei ce fac? Pastreaza sistemele vechi de telecomunicatii, iar statul acorda un spor angajatilor.
Am facut un calcul: se pierd mai multi bani prin acest spor, decat prin investitia intr-o tehnologie noua, care sa nu pericliteze sanatatea noastra,” sustine detinutul.
Cere a doua expertiza
Stoicescu trebuia sa fie eliberat conditionat in octombrie, insa a ales sa ramana pana la sfarsitul sentintei si sa incerce sa castige procesul. Imediat dupa decizia luata de detinut, insa, acesta a fost mutat la penitenciarul din Jilava. Nimeni nu a comentat motivele pentru care s-a facut transferul.
In aceste conditii, Stoicescu a solicitat sa fie eliberat conditionat, in prezent fiind liber. Acuzatiile la adresa administratiei Penitenciarului Rahova raman totusi valabile. Procesul se afla inca pe rol la Judecatoria Sectorului 5 din Capitala, iar Mihai Stoicescu asteapta ca instanta sa se pronunte.
Fostul detinut va comanda o noua expertiza. Daca prima a fost intocmita de Societatea Nationala de Radiocomunicatii, urmatorul studiu va fi facut de Agentia de Cercetare pentru Tehnica si Tehnologii Militare cu alta tehnologie.
Potrivit lui Stoicescu, scopul celei de-a doua expertize este de a contura inca o data faptul ca in Penitenciarul Rahova valorile puterii radiatiilor depasesc cu mult limitele permise in tara.
Dovada masuratorilor
„Consider ca la prima expertiza specialistii au fost mana in mana cu administratia penitenciara. In momentul in care ei au venit eu eram in alta camera si aveam semnal la telefon. Chiar m-am mirat… cum de? Le spun, domnilor, de unde aveti dumneavoastra certitudinea ca masurati acum si radiatia antenei pentru care ati venit de fapt, din moment ce antena este scoasa din priza in momentul asta? Oamenii nu m-au bagat in seama si nu mi-au raspuns… Oricum, cert este ca valorile pe care le-au gasit tot mari au fost”, a conchis Stoicescu.
Detinutul a fost condamnat la trei ani si jumatate de inchisoare pentru furt din bancomate, in complicitate cu fratele sau. Cei doi au montat un bancomat fals in Piata Iancului, care copia PIN-ul cardurilor introduse.