Cu ajutorul unui program coerent, Romania ar putea produce cele 40 de procente din necesarul de energie pe care in prezent le importa, crede Mircea Geoana, presedintele Senatului Romaniei si al Institutului Aspen Romania.
Masa rotunda cu tema “Eficienta energetica si surse regenerabile de energie”, organizata de catre Institutul Aspen Romania astazi la Palatul Parlamentului a avut ca obiectiv identificarea celor mai bune masuri si optiuni pentru cresterea securitatii energetice si pentru contracararea efectelor incalzirii globale prin imbunatatirea eficientei energetice si utilizarea surselor regenerabile de energie.
“In urma discutiilor de astazi vom pregati un set de propuneri pentru politici publice pe care le vom inainta oficial factorilor de decizie”, a aratat Mircea Geoana in discursul de deschidere a mesei rotunde.
Ministrul Mediului Nicolae Nemirschi a declarat ca, in opinia sa, cel mai important obiectiv referitor la energie este tinta de 20% de productie de energie din surse regenerabile, obiectiv care “ne sta in putere”. Acesta a mai subliniat posibilitatea de producere a energiei din deseuri tinand cont de obligativitatea inchiderii gropilor neconforme.
Reabiltarea termica a blocurilor, o picatura intr-un ocean
In prezent in Romania sunt 85.000 de blocuri care trebuie reabilitate termic, iar pana acum s-au desfasurat lucrari de reabilitare la doar aproximativ 100 de blocuri, a aratat Aureliu Leca profesor in cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti. Acesta a mai subliniat ca si daca s-ar aloca 300 milioane de euro pe an pentru acest program, lucrarile ar fi finalizate abia peste 20 de ani. In opinia profesorului Leca si a altor specialisti prezenti la discutii, programul guvernamental care ofera subventii de 90% pentru lucrarile de reabilitare termica nu reprezinta cea mai fericita solutie.
„Este cel mai generos program guvernamental. In celelalte state ale UE nu se subventioneaza mai mult de 30%. In Romania programul este foarte generos, dar este aceasta solutia?”, a intrebat retoric Tudor Constantinescu, analist de politici energetice si moderatorul mesei rotunde.
Proiecte energetice blocate
Numeroase proiecte energetice sunt blocate din cauza cotatiilor exorbitante de finantare, lipsa banilor la Fondul de Mediu si imposibilitatea companiilor romnanesti de a accesa fonduri europene, a aratat Ion Coneciu, presedintele Patronatului Energetic, in cadrul discutiilor de astazi.
„Cred ca ar trebui sa incercam sa facem tot efortul pentru a crea facilitati pentru eficientizarea consumului si pentru proiecte de energie in concordanta cu mediul”, a propus acesta. Pe langa aceste probleme, cei prezenti au mai semnalat legislatia deficitara cu privire la energiile din surse regenerabile.
Ce e de facut?
Propunerile profesorului Aureliu Leca pentru realizarea unui plan consistent pentru energie au fost infiintarea unui minister al energiei si resurselor si infiintarea unui Institut de Planificare Strategica. „Probabil din cauza lipsei acestei institutii Romania nu are deocamdata o strategie economica si energetica pe termen lung”, a concluzionat Leca.
O alta componenta pentru planul national de eficientizare a consumului de energie si promovarea energiilor regenerabile este o strategie coerenta de comunicare, a aratat Raluca Fiser, presedintele oragnizatiei Green Revolution. „Este nevoie de o comunicare coerenta catre utilizatorul final, care sa inteleaga ca poate beneficia in mod direct de reducerea consumului de energie”, a aratat in discursul sau Raluca Fiser.
„Sunt ingrijorat ca aceasta deriva economica in care ne aflam va duce la o spirala fara iesire. Ne trebuie politici si un plan consistent”, a avertizat Mircea Geoana, care a facut apel la cei prezenti sa vina cu propuneri pentru realizarea unui plan national.
Sunt necesare masuri pe termen scurt si lung, utilizarea deseurilor pentru productia de energie, regandirea programului de reabilitare termica a blocurilor, stimulte eficiente si promovarea cogenerarii, au fost doar alte cateva dintre solutiile puse pe masa de cei prezenti.
Masa rotunda organizata de Institutul Aspen Romania a avut doua sesiuni de discutii intre analisti, directori de companii si reprezentanti ai institutiilor europene si romanesti cu temele “eficienta energetica” si “surse alternative si regenerabile de energie”.
Text de Oana Neneciu