Universitatea Politehnica Bucuresti isi reduce emisiile de carbon cu un procent de aproximativ 40-50% datorita centralei cu cogenerare inaugurata astazi. In cele patru luni de testare, centrala a asigurat o economie la factura energetica a Universitatii de peste 700 de mii de lei. Proiectul a fost realizat in parteneriat cu General Electric si a constat in modernizarea vechii centrale electro-termice (CET).
“Am reusit sa finalizam un proiect important pentru scoala noastra. Centrala Universitatii, inaugurata in anii 70, ne-a asigurat independenta energetica, iar acum produce energie nu doar pentru nevoile proprii, ci livreaza si in sistem, in reteaua RADET”, a declarat Ecaterina Andronescu, rector al Universitatii Politehnica.
Constructia centralei cu cogenerare a inceput in 2006 si consta in doua motoare termice Jenbacher de 800 de kW fiecare. Motoarele sunt alimentate cu gaz natural si produc electricitate, iar gazele de ardere sunt recuperate si produc apa calda. CET-ul modernizat este dotat si cu un laborator gandit ca un loc in care studentii isi pot scrie lucrarile stiintifice si in care sa se poata lucra la cresterea eficientei energetice a centralei. Reteaua de alimentare cu caldura a fost, de asemenea, inlocuita in intregime, iar ferestrele vechi metalice au fost inlocuite cu geamuri termopan.
“Relatia speciala dintre Universitatea Politehnica si RADET a facut ca institutia de invatamant sa poata livra excesul de energie in reteaua publica, pentru ca legislatia in domeniu ingreuneaza acest proces”, a declarat Iulian Iancu, presedintele Comisiei pentru Industrii din Camera Deputatilor. El a adaugat ca pana in vara acestui an comisia pe care o conduce intentioneaza sa modifice legislatia in domeniul energetic pentru ca intreg sistemul de termoficare sa poata beneficia de investitii straine.
Universitatea Politehnica nu este la primul proiect care are o importanta component de protectie a mediului. In campusul Politehnicii se afla in constructie o cladire cu amprenta zero, iar centrala fotovoltaica a Universitatii se afla in stadiu de laborator.
Text de Alina Coldea
Foto: Green Report