Comisia pentru Mediu şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor a decis majorarea pedepselor pentru braconaj cu închisoarea de la 3 la 7 ani și interzicerea dreptului de a pescui o perioada cuprinsă între 1 an și 3 ani.
Plecând de la o realitate incontestabilă privind diminuarea fondului piscicol atât pe râurile interioare, cât și pe Dunăre, Lunca și Delta Dunării, precum și la Marea Neagră ca efect al braconajului, existența multor specii de pești fiind periclitată, în special sturionii de pe Dunăre și Delta, Comisia a hotărât modificarea art. 65, lit.a) în sensul înăspririi regimului sancționator pentru fapte ce constau în pescuitul electiric, deținerea aparatelor și dispozitivelor care distrug resursele acvatice vii prin curentare, pescuitul cu materiale explozive, pescuitul cu substanțe toxice și narcotice de orice fel, precum și folosirea armelor de foc în scopul omorârii peștilor sau altor vietuitoare acvatice. Dacă pe actuala reglementare aceste fapte reprezintă infracțiuni și se sancționează cu pedeapsa închisorii de la 6 luni la 3 ani, în noua redactare pedepsele au fost majorate de la 3 la 7 ani și interzicerea dreptului de a pescui o perioada cuprinsa între 1 an și 3 ani”, a declarat Remus Borza, președintele comisiei parlamentare.
Condamnați la închisoare pentru braconaj în apele României
De asemenea, Comisia pentru mediu a respins proiectul de lege care legaliza, în limita a maxim 10% din captură, pescuitul comercial pe râurile interioare, pe Dunăre, în Lunca și Delta Dunării reținerea la bord, transbordarea, descarcarea și comercializarea resurselor acvatice vii sub dimensiunea minima legală.
Comisia a modificat art. 62, lit a) din OUG 23/2008, în sensul de a permite pescuitul comercial al peștelui sub dimensiunea minimă legală, reținerea la bord, transbordarea, descarcarea și comercializarea resurselor acvatice vii dacă reprezinta maxim 5% din captură, exclusiv pentru pescuitul la Marea Neagră.
Comisia a respins propunerea legislativă privind suspendarea activității de pescuit pe râurile interioare pentru o perioadă limitată de timp în vederea regenerării resurselor acvatice vii.