Ecologizarea transporturilor, printre cele mai mari reusite ale UE

Bilantul implementarii strategiei de dezvoltare durabila la nivel european arata ca una dintre cele mai importante realizari este ecologizarea transporturilor si promovarea unor sisteme de transport mai inteligente, arata un comunicat al Comisiei Europene.

Comisia Europeana a inventariat realizarile la nivel comunitar in domeniul dezvoltarii durabile si a descoperit atat domeniile in care s-au facut progrese, cat si cele in care mai trebuie facute eforturi.

„Aceasta trecere in revista pune in evidenta progresele pe care le-am realizat in ultimii trei ani si, totodata, domeniile la care mai trebuie lucrat. Criza economica ne da o sansa unica de a crea o economie noua, sustenabila, bazata pe crestere ecologica inteligenta. Sper ca acest bilant va stimula reflectia asupra celor mai bune modalitati in care putem progresa in domenii cum ar fi consumul de energie in transporturi, scaderea biodiversitatii si degradarea ecosistemului nostru” , a declarat presedintele CE, Jose Barrosso.

Bilantul confirma faptul ca politicile UE au inregistrat evolutii pozitive in toate cele sapte arii prioritare pe care le identifica strategia. Printre realizari se numara pachetul energie/clima din decembrie 2008, actiunile de ecologizare a transporturilor si de promovare a unor sisteme de transport mai inteligente, cresterea eficientei energetice a cladirilor, revizuirea directivelor privind proiectarea ecologica si etichetele ecologice, crearea cadrului pentru o politica maritima integrata si a unei strategii europene in domeniul sanatatii, eforturile depuse in problema migratiei sau lupta impotriva saraciei si a excluziunii. Activitatea in domenii transversale ca educatia, cercetarea si finantarea a inregistrat de asemenea progrese. Cu toate acestea, in mai multe domenii, continua sa se manifeste tendinte nesustenabile. De exemplu, cererea de resurse naturale creste, biodiversitatea scade, iar transporturile continua sa consume din ce in ce mai multa energie, noteaza bilantul.

Comisia Europeana considera ca masurile menite sa sprijine economia reala si sa reduca impactul social al acestei crize trebuie sa fie compatibile cu obiectivele de sustenabilitate pe termen lung si cu strategia cresterii ecologice inteligente.

Bilantul invita la reflectie asupra modului in care strategia europeana de dezvoltare durabila ar putea evolua in viitor. O mai buna armonizare cu strategia de la Lisabona pentru crestere economica si ocuparea fortei de munca si cu alte strategii transversale ale UE, continuarea eficientizarii strategiei, o mai buna monitorizare si coordonare sunt numai câteva dintre aspectele care ar putea fi luate in considerare.

Raportul va fi completat de raportul bianual de monitorizare privind dezvoltarea durabila, care va fi publicat de Eurostat in decursul acestui an.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri