Membrii Parlamentului European care au votat ieri in cadrul Comitetului de Mediu au confirmat raspunsul la schimbarile climatice propus de Comisia Europeana, dar au fost lipsiti de ambitia de a imbunatati aceasta propunere, sustin ONG-urile Climate Action Network Europe (CAN Europe), Greenpeace, WWF(World Wide Fund ) si Friends of the Earth Europe (FOE Europa).
„Parlamentul a rezistat tentativelor de a bloca trecerea automata de la o reducere de 20% la 30% in cazul realizarii unui acord international pana in anul 2020. Pastrarea obiectivului de 30% trimite un semnal incurajator partenerilor nostri internationali care sunt in drumul catre Poznan si Copenhaga. Toate privirile sunt acum indreptate catre Ministrii Mediului, mingea fiind acum in terenul lor. Vor arata ei angajamentul referitor la clima necesar tarilor dezvoltate pentru a face posibil un accord international in 2009?”, a declarat Tomas Wyns, senior policy officer pe problema ETS la CAN Europe.
Organizatiile de mediu sunt nemultumite de decizia legislatorilor care au votat pentru alocarea unor credite de CO2 in valoare de 10 miliarde pentru proiecte de captare a carbonului. "Nu vom lasa in urma era carbunelui daca dam cecuri in alb pentru captarea si stocarea lui. Captarea carbonului este un pariu costisitor care lungeste viata carbunelui cand ceea ce ar trebui sa facem ar fi sa diminuam combustibilii fosili si sa trecem la energii regenerabile si la imbunatatirea eficientei energetice", a spus, la randul sau, Joris den Blanken, director pe pachetul UE Clima si Energie al Greenpeace.
Comitetul de Mediu a semnalat, de asemenea, ca ar dori sa accepte introducerea creditelor forestiere de compensare in Sistemul de Comercializare a Emisiilor, contrar recomandarilor Comisiei Europene. "Introducerea tranzactionarii creditelor forestiere de catre companii ar putea duce la caderea pretului carbonului. Mai important, UE va trebui sa-si asume responsabilitatea pentru impactul negativ al acestor discutabile proiecte forestiere de compensare asupra drepturilor omului si biodiversitatii", a spus Blanken.
Cu privire la ajutorul acordat tarilor in curs de dezvoltare pentru a-si ameliora emisiile si a se adapta la schimbarea climatica, Comitetul de Mediu a votat pentru o sustinere obligatorie a acestora din partea UE si pentru alocarea a jumatate din veniturile obtinute din licitarea pentru permisele de emisii.