Doar 41% dintre constanteni colecteaza uleiul uzat

Numai 41% dintre constanteni colecteaza uleiul uzat in recipiente din plastic, iar 65% ar fi dispusi sa predea uleiul vegetal uzat catre centre mobile de colectare a uleiului.

Acesta este rezultatul unui sondaj efectuat de organizatia Mare Nostrum in Constanta in cadrul „Campaniei de constientizare privind colectarea uleiului vegetal uzat”.

Pentru efectuarea sindajului au fost aplicate chestionare de voluntarii Mare Nostrum in decurs de 3 saptamani, in localitatile unde se desfasoara campania: Constanta, Navodari, Eforie, Medgidia si Mangalia.

In acest interval de timp, constantenii au fost chestionati cu privire la practicile lor din bucatarie: de cate ori reutilizeaza uleiul vegetal, cum elimina uleiul vegetal din gospodarie, care este efectul aruncarii uleiului vegetal la chiuveta.

Potrivit rezultatelor, constantenii sunt relativ familiarizati cu practicile sanatoase pentru familie si mediul inconjurator. Intrebati de cate ori folosesc uleiul pentru prajit, 56% dintre cei chestionati au raspuns ca il refolosesc o singura data, iar 23% il refolosesc de 2-3 ori. Un procentaj foarte mic de constanteni nu refoloseste deloc uleiul, 3%.

La capitolul metode de eliminare a uleiului din gospodarie, 40% dintre constanteni au spus ca il colecteaza in sticle din plastic si il arunca la gunoi. Ingrijorator este faptul ca peste 50% dintre chestionati au spus ca arunca uleiul uzat in sistemul de canalizare, fiind insa constienti de faptul ca acesta polueaza apa si infunda tevile.

De remarcat este faptul ca 65% dintre constantenii care au participat la sondaj au declarat ca ar fi dispusi sa colecteze uleiul vegetal in sticle si sa il predea unor centre mobile de colectare a uleiului.

“Locuitorii din Medgidia pe care i-am abordat ne-au spus ca deja colecteaza uleiul vegetal uzat. Stiu ca acesta este un deseu toxic, ce polueaza mediul inconjurator. Ce ar trebui sa stie gospodinele este ca , pentru a avea grija de sanatatea familiei lor, trebuie sa prajeasca o singura data alimentele in ulei. Acesta nu trebuie aruncat la intamplare, pentru ca polueaza suprafetele cu care intra in contact. Solutia este sa il stranga in sticlute de plastic si sa il predea caravanei Mare Nostrum”, a declarat Andreea Ionascu, coordonator proiect. Chestionarul a fost aplicat pe 500 de persoane, reprezentantive pentru grupul tinta.

Urmatoarea actiune de constientizare va avea loc la Constanta, pe data de 10 aprilie, in Pietele Km 4-5 si Abator, in intervalul orar 10:00 – 15:00.
Campania de constientizare a populatiei privind necesitatea colectarii uleiului vegetal uzat este un proiect finantat de guvernele Islandei, principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European (SEE).

Foto: stiridebine.ro

spot_img

Ultimele știri