Curierul National: Zona Parang – Petrosani a fost atestata ca statiune turistica de interes national

Guvernul a atestat zona Parang – Petrosani din judetul Hunedoara drept statiune turistica de interes national. Prin statutul obtinut, autoritatile locale din zona vor beneficia de o serie de avantaje, precum dreptul de a colecta la bugetul local taxa de statiune si de a utiliza fonduri europene.
Actul normativ ar fi trebuit sa fie avizat de Executiv inca de la inceputul lunii august, dar a fost retras de pe ordinea de zi a sedintei de catre ministrul Turismului, Elena Udrea.

Contactata atunci de Mediafax, Elena Udrea a afirmat ca a retras proiectul de hotarare in urma unor discutii cu membrii Consiliului Consultativ al Turismului privind schimbarea criteriilor de declarare a zonelor si statiunilor turistice, care vor fi cuprinse in viitoarea lege a turismului. Ministerul de resort a alocat, in luna aprilie, aproape 227 milioane lei pentru finantarea a 46 proiecte de investitii in domeniu, printre acestea fiind inclus si cel legat de constructia la Petrosani, in Parang, a celei mai mari de statiuni de schi din sud-estul Europei.

Proiecte de 80 milioane euro

In luna mai, Primaria Petrosani a publicat un anunt de intentie pentru organizarea unei licitatii privind dezvoltarea domeniului schiabil in zona Parang, proiect in valoare de circa 80 milioane euro, dintre care 72,8 milioane de euro asigurate de Guvern prin Ministerul Turismului.

"Este vorba despre amenajarea unui domeniu schiabil in zona Parang, care va cuprinde 30 de kilometri de partii de schi, o telegondola cu o lungime de 8,2 kilometri, care va lega orasul de Cota 1.600, un lac artificial si noua instalatii de transport pe cablu, gen telescaun", a declarat, in luna mai, Tiberiu Iacob-Ridzi, primarul orasului Petrosani si sotul fostului ministru al Tineretului si Sportului, Monica Iacob Ridzi. El a mai adaugat, atunci, ca lucrarile de constructie ar putea incepe in primavara anului viitor si vor dura circa patru ani. Primaria Petrosani a amanat, insa, licitatia programata pentru 3 august prin care ar fi trebuit sa fie desemnat constructorul pentru proiectul turistic "Dezvoltarea domeniului schiabil in Parang", explicand ca nu a primit inca avizul de mediu.

Reprezentantii administratiei locale au spus ca masura de reprogramare a licitatiei a fost necesara, deoarece durata in care se obtine avizul de mediu s-a demonstrat a fi mai mare decat se preconizase.

Investitia reprezinta o alternativa la industria miniera si are scopul dezvoltarii turismului in Valea Jiului prin atragerea unui numar de 200.000 de turisti pe sezon.

spot_img

Ultimele știri