ANDR: Legislatia noastra si cea a UE interzic importurile
Fiecare tara trebuie sa-si indeplineasca programul de construire a depozitelor
Discutiile purtate la nivel european in cadrul grupului ERDO (European Repository Development Organisation) nu au dus la "niciun fel de angajamente la nivel international privind depozitarea de deseuri radioactive ale altor tari in Romania", a comunicat ieri Agentia Nucleara pentru Deseuri Radioactive (ANDR), precizand ca legislatia europeana si cea autohtona interzic cu desavarsire importul de deseuri radioactive si ca UE a recomandat fiecarei tari sa-si indeplineasca programul de construire a depozitelor. Informatia a aparut ca replica fata de articolul publicat in "The Times" sub titlul "Europa de Est ar putea gazdui o instalatie de depozitare a deseurilor nucleare" si preluat in presa din tara noastra sub titlul "Romania, una din posibilele tari in care ar urma sa fie stocate deseurile nucleare din UE".
"Datorita costului ridicat al construirii depozitelor geologice de mare adancime in care sa se depoziteze deseurile inalt-active, tarile UE care au programe nucleare civile modeste (1-2 centrale nucleare) au lansat o discutie in care sa se examineze posibilitatea de a construi in comun un asa-zis depozit regional, in care, cu contributia financiara a tuturor participantilor, sa fie depozitate deseurile inalt-active ale acestor tari. Avand in vedere ca un proiect de genul celui mai sus-mentionat are foarte slabe sanse de transpunere in practica si in conformitate cu recomandarile UE, Romania, ca de altfel si celelalte tari europene, isi continua programul national de construire a unui depozit geologic de mare adancime care sa gazduiasca exclusiv deseurile proprii", noteaza Ion Nastasescu, presedintele ANDR. Din grupul ERDO fac parte 8 tari: Olanda, Italia, Polonia, Romania, Slovacia, Lituania, Slovenia si Bulgaria.
Pana in 2055 trebuie sa investim peste 4,5 mld. euro
In functie de caracteristicile lor radiologice, deseurile radioactive sunt depozitate definitiv in diferite depozite. Deseurile radioactive de la Cernavoda – aflate in prezent in depozitare intermediara in instalatii speciale pe amplasamentul centralei – necesita construirea a doua noi depozite definitive: un depozit definitiv de suprafata pentru cele slab si mediu active si un depozit geologic de mare adancime pentru cele inalt-active. Depozitul definitiv de suprafata pentru deseurile slab si mediu-active este planificat sa intre in operare in anul 2014, cel geologic de mare adancime pentru deseurile inalt-active (constituite in cea mai mare parte din combustibilul nuclear uzat) urmand sa fie realizat pana in anul 2055.
"Din punct de vedere financiar, pentru constructia Depozitului Final de Deseuri Slab si Mediu Active (DFDSMA), sunt estimate costuri intre 150 si 220 milioane euro. Pentru depozitul geologic, estimari preliminare facute la nivelul anului 2005 in baza experientei internationale pentru depozite similare arata ca, in functie de roca gazda care va fi selectata, costul depozitului se va situa intre 2,88 – 4,4 miliarde euro, dar data fiind distanta mare in timp pana la constructia acestuia, estimarile vor suferi mai multe actualizari", se arata in document.
Ambele depozite definitive vor avea ca sursa de finantare Fondul de management al deseurilor radioactive, infiintat in anul 2007 prin O.G. 11/2003 republicata si detaliat in H.G. 1080/2007, fond in care CNE Cernavoda depune o contributie in valoare de 1,4 euro/MWh produs, respectand astfel principiul "poluatorul plateste".
Publicatia "The Times" informa ca tarile care fac parte din grupul ERDO negociaza transportarea si depozitarea deseurilor nucleare din Uniunea Europeana, acestea putand fi trimise in Europa de Est pentru a fi depozitate intr-un centru subteran. Potrivit cotidianului britanic, cele opt tari care discuta despre transportul si depozitarea deseurilor urmeaza sa se intalneasca din nou in mai, proiectul putand fi aprobat in cursul acestui an de Comisia Europeana, "pe fondul unei cresteri a interesului in puterea nucleara".