Curierul National: Muntele Mic ofera niste peisaje marete

La circa 22 km de Caransebes, spre est, pitoreasca sosea DJ 608A, ce trece prin satele Zervesti, Turnu-Ruieni si Borlova, ajunge la statia de teleferic din Valea Craiu (altitudine 773 m), de unde un mijloc de transport pe cablu, tip telescaun, cu o lungime de 3.492 m (cel mai lung traseu din tara) si o diferenta de nivel de 799 m, permite o urcare rapida pe Muntele Mic. De aici, accesul in statiune poate fi facut si pe un drum recent asfaltat (octombrie 2006) de circa 13 km.

Statiunea Muntele Mic se afla la altitudinea de 1.525 m si de aici, in patru ore, se poate ajunge pe Caleanu sau Tarcu (unde exista o importanta statie meteorologica), in circa trei ore, se ajunge pe Cuntu (exista si aici o statie meteorologica) si in patru ore, in statiunea Poiana Marului, care se afla la altitudinea de 680 m.

Un rol important al acestor statiuni il joaca altitudinea, aerul curat cu influentele mediteraneene ale climei, flora si fauna, izvoarele reci si privelistile superbe. Prin pozitia si altitudinea lor, Muntii Tarcu, si in special Muntele Mic, indeplinesc un rol de baraj in calea circulatiei maselor de aer ce patrund atat in nord si nord-est (mase de aer rece aducatoare de precipitatii, in special zapada, in anotimpul de iarna), cat si cele de sud-est (mase de aer uscat si cald).

In turism, in general, o importanta deosebita o are starea vremii, care poate "alunga" sau atrage potentialii turisti. Din acest punct de vedere, zona Muntele Mic este privilegiata, fiind una dintre zonele din tara unde zapada tine chiar si 6 luni pe an. Precipitatiile masive venite din nord-vest, precum si temperaturile scazute, inregistrate pe timp de iarna, fac posibila practicarea sporturilor de iarna, din luna noiembrie, pana in luna mai.

Grosimea stratului de zapada, iarna, este in medie de 1 metru. Partiile de schi au pante, atat pentru incepatori, cat si pentru avansati. Actualmente se schiaza pe trei partii, botezate de turisti Valea Soarelui (nivel usor, cca. 1.700 m lungime), Caldare (nivel mediu, peste 600 m) si Sub Teleschi (nivel greu, cca. 1400 m), urcarea facandu-se cu doua schilifturi moderne, mai nou existand si o instalatie de nocturna.

Pe drum se pot usor observa atat lacul de acumulare, cat si Poiana Narciselor de la Zervesti (unde are loc anual, in luna mai, o frumoasa serbare campeneasca) si ruinele turnului de la Ruieni, Turnul lui Ovid, care, in Evul Mediu, constituia o fortificatie de aparare si un punct de supraveghere, in acelasi timp.

Orice turist ramane impresionat de peisajele splendide de pe Masivul Tarcu

Crestetul usor bombat al Masivului Muntele Mic, care atinge altitudinea de 1.806 m, face foarte usoara ascensiunea pe acest munte. Pentru amatorii de peisaje alpin-stancoase, Masivul Tarcu si traseul pana la Varful Tarcu (2.190 m) ofera peisaje splendide, panoramice, greu de uitat de catre orice excursionist. In vaile glaciare, prin retragerea ghetarilor, de multe ori se intalnesc lacuri glaciare, care completeaza peisajul pitoresc al acestor locuri.
Zona este bogata din punct de vedere al vegetatiei, predominante fiind padurile de fag, molid si amestecate. Padurile reprezinta locul de odihna si drumetie preferate de majoritatea turistilor veniti aici.

Pe traseele turistice strabatute in golurile alpine de catre turisti, se pot admira pasunile pe care cresc plante cu flori cum sunt gentianele (care coloreaza peisajul cu un albastru-mov specific acestei specii de flori) sau smirdarul (care pe langa calitatea sa de planta medicinala, ofera turistilor un peisaj magnific prin culoarea sa rosu puternic). Cele mai numeroase specii faunistice sunt legate de padure. Aici traiesc ursul, lupul, caprioara, mistretul, veverita, cocosul-de-munte, capra neagra (zona Masivului Tarcu). Cele mai atractive specii sunt cele care alcatuiesc fondul de vanatoare, bogat reprezentat in aceasta zona.

Amatorii de vanatoare din tara si strainatate sunt interesati de aceasta zona, dar nu exista o baza materiala suficient de dezvoltata pentru organizarea de vanatori. Atat apele curgatoare, cat si lacurile glaciare si artificiale reprezinta o atractie pentru aceasta zona. In raurile repezi, predominant, gasim pastravul indigen. Lacurile nou construite, odata cu amenajarea hidroelectrica Bistra – Poiana Marului, constituie o alternativa pentru turistii dornici de pescuit sau practicarea sporturilor nautice.

Zona aceasta se dezvolta in continuare

Reabilitarea drumului Caransebes – Borlova – Muntele Mic a deschis noi perspective in dezvoltarea turistica a zonei Muntele Mic si va duce, in mod cert, la dezvoltarea turismului de vara.

Desi anii ’90 au fost ani de regres pentru turismul din zona, odata cu noua orientare a societatii romanesti, se spera sporirea interesului pentru aceasta zona, atat din partea autoritatilor, prin facilitati si ajutoare financiare, cat si din partea potentialilor turisti, prin manifestarea interesului pentru recreare si practicarea sporturilor de iarna.

Toate aceste actiuni, constructia de noi cabane si unitati de cazare, aparitia unor investitori seriosi care iubesc muntele si spiritul lui, ca si reabilitarea drumului de acces pe Muntele Mic, ne determina sa afirmam cu tarie ca, in viitorul apropiat, turismul in zona va avea o dezvoltare rapida si aprinderea pe 14 septembrie 2004 a luminilor noii cruci a simbolizat si renasterea acestuia.

OFERTE

Statiunea Muntele Mic ofera niste peisaje spectaculoase si partii de schi destul de bune, dar cazarea este cam scumpa. Astfel, pentru o noapte intr-o camera dubla la o pensiune de 3 stele, turistul trebuie sa achite 100 – 110 lei. Iar pentru un sejur de cateva zile in perioada 29.12.2009- 02.01.2010, ce include 3 mese pe zi plus cazare, porneste de la 1.390 de lei pentru o persoana.

Statiunea se afla in jud. Caras-Severin la poalele versantului sudic al Muntilor Tarcu, la o altitudine de 1525 m. Sezonul alb dureaza de regula 150 de zile pe an, din decembrie pana in aprilie. Accesul auto se face pe soseaua Caransebes-Borlova (20 km) si apoi cu telescaunul. Cu trenul pana in gara Caransebes si apoi cu masina pe soseaua spre Borlova.

spot_img

Ultimele știri