Micii producatori autohtoni sustin ca vanzarile de miere ecologica au scazut cu pana la 20%, dupa primele noua luni din 2009, din cauza crizei economice, care ii determina pe cumparatori sa aleaga doar produsele de prima necesitate, informeaza Mediafax.
Astfel, micii producatori, prezenti la targul Indagra Farm, au declarat ca mierea si, in special, cea ecologica, este considerata un lux de catre cumparatorii romani, acestia orientandu-si cumparaturile, in acest an, cu preponderenta catre produsele de baza. "Anul acesta vanzarile sunt mai scazute decat in anii trecuti, puterea de cumparare este mai redusa, iar la noi vanzarile au scazut cu pana la 20 de procente fata de anul trecut. Oamenii ar trebui totusi sa se gandeasca la faptul ca acest produs este mult mai sanatos decat zaharul si merita sa-l cumpere si sa nu il mai considere un lux", a declarat Alina Onea, producator de miere ecologica, in 150 de stupi, in judetul Maramures.
De asemenea, Mihai Biris, producator de miere ecologica din judetul Alba, detinator a peste 350 de stupi, a declarat ca, la nivelul stupinei detinute, vanzarile dupa primele noua luni din acest an reprezinta circa 80% din vanzarile din aceeasi perioada din 2008. "Piata este ceva mai slaba decat anul trecut, in special la cumparatorii finali. In ceea ce priveste vanzarile catre procesatori, pot spune ca nu sunt diferente vizibile fata de perioada similara a anului trecut. Astfel, la nivel macro nu sunt mari scaderi, insa pentru noi sunt importante si vanzarile catre consumatorii finali", a explicat Biris.
Afacerea nu mai este rentabila, iar piata – inca nedezvoltata
Szalt Ilyes, producator de miere ecologica din judetul Harghita, detinator a peste 300 de stupi, a declarat ca afacerea cu miere ecologica nu mai este una rentabila, in principal din cauza faptului ca publicul nu cunoaste inca beneficiile acestui produs si il considera un produs de lux. Acesta a mai spus ca, la nivelul stupinei detinute, vanzarile s-au redus anul acesta comparativ cu anul precedent, insa spera ca pe perioada de iarna sa mai recupereze din pierderi.
"Consumatorul nu este inca unul educat si nu cunoaste avantajele consumului de miere ecologica. Aceasta ar trebui consumata des, deoarece nu contine chimicale si este mult mai sanatoasa decat zaharul. Oamenii inca nu cunosc aceste aspecte, iar in aceasta perioada in care bugetul de cumparaturi este mai mic, mierea este unul din produsele la care ei renunta. Noi, producatorii, speram totusi ca odata cu venirea iernii sa mai creasca vanzarile, asa cum s-a intamplat si in anii trecuti", a explicat Ilyes.
Producatorii au mai spus ca scaderea vanzarilor ii afecteaza cu atat mai mult cu cat anul acesta productia de miere ecologica a fost mai buna decat in 2008.
"Piata de miere ecologica este inca, din pacate, o nisa. Astfel ca anul acesta, desi am avut o productie foarte buna, nu vom reusi sa o comercializam pe toata. Inregistram cresteri pe segmentul de miere de salcam, de tei, si, in general, pe toate segmentele", a spus Mihai Biris.
Consilierul superior pentru agricultura ecologica din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) Teodora Aldescu declara recent ca circa 1.400 de tone de miere ecologica din totalul de 2.800 de tone estimat la nivelul tarii vor merge in acest an la export, in tari precum Germania, Franta si Ungaria. In ceea ce priveste numarul familiilor de albine din domeniul productiei de miere ecologica, Aldescu a explicat ca in acest an sunt identificate 68.500, fata de 37.260 in anul 2006.