Curierul National: Borbely s-a intalnit cu reprezentantii Rosiei Montane Gold Corporation

Aflat ieri intr-o intalnire cu reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, le-a promis acestora ca va efectua o vizita in zona Rosia Montana in primul trimestru al acestui an, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Amintindu-le celor de la RMGC ca exista o hotarare definitiva si irevocabila a Curtii de Apel privind nulitatea Certificatului de Urbanism pentru proiectul Rosia Montana, Borbely i-a informat ca a decis constituirea, la nivelul Ministerului Mediului si Padurilor, a unei comisii separate pentru studierea acestuia si ca va incepe discutii cu organizatiile neguvernamentale. La jumatatea lunii decembrie, ministrul Economiei, Adriean Videanu, anunta ca sustine proiectul si ca il va include in viitorul program de guvernare.

"Vreau ca acest proiect sa inceapa cat mai curand posibil, cu actualul investitor, compania canadiana Gabriel Resources", a precizat Adriean Videanu. Gabriel Resources este o companie miniera cu sediul in Canada si listata la Bursa din Toronto, pana in prezent investind in Romania peste 350 de milioane de dolari prin Rosia Montana Gold Corporation pentru dezvoltarea proiectului minier Rosia Montana.

Compania romano-canadiana Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) se angajeaza, asa cum reiese si din reclamele difuzate in ultimul timp, ca proiectul va aduce 4 miliarde de dolari in economia Romaniei si va crea 2.000 – 3.000 de locuri de munca pe perioada operarii miniere. Totodata, Gabriel Resources, care detine 80% din actiunile RMGC, se angajeaza sa foloseasca cele mai bune tehnici pentru deschiderea si exploatarea noii mine si sa aloce resursele necesare remedierii problemelor de mediu existente.

Potrivit unui nou proiect, Gabriel Resources va aloca resursele necesare captarii si epurarii apelor curgatoare din Rosia Montana, poluate cu metale grele, pentru a proteja sanatatea si siguranta localnicilor, promitand ca se va conforma, sau chiar va depasi standardele romanesti, europene si internationale la Rosia Montana, inclusiv in privinta standardelor de folosire a cianurilor. Gabriel Resources detine 80% din actiunile RMGC, restul de 20% din titluri revenind statului roman.

Proiectul minier de exploatare a zacamintelor aurifere si argintifere de la Rosia Montana, initiat de RMGC, a starnit de-a lungul timpului ample proteste din partea societatii civile si a autoritatilor, companiei canadiene fiindu-i suspendate de mai multe ori avizele si certificatele necesare inceperii exploatarii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri