Fluviul Dunarea este in faza a II-a de aparare, echivalentul cotei de inundatii pentru zonele neindiguite, pe sectorul Calafat – Zimnicea si in faza I de aparare pe sectoarele din aval, a anuntat, ieri, Administratia Nationala Apele Romane (ANAR).
"Conform prognozelor INHGA, in zilele imediat urmatoare, Dunarea va inregistra o usoara tendinta de crestere la intrarea in tara, ajungand in data de 17 ianuarie 2010 la un debit maxim de 11.200 mc/s. Astazi, fluviul Dunare, in sectiunea Bazias, inregistreaza un debit de 10.900 mc/s", conform unui comunicat emis de Apele Romane. In zona canalului Dunare – Dorobantu, echipele Apelor Romane – Directia Apelor Buzau – Ialomita intervin operativ, prin realizarea unui batardou executat pentru stoparea accesului apei catre Canalul Batrana, astfel ca pericolul de inundare a suprafetelor agricole din zona a fost considerabil limitat.
De asemenea, in zona localitatii Dunareni, din judetul Constanta, o echipa a Apelor Romane – Directia Apelor Dobrogea Litoral formata din 15 muncitori intervine preventiv cu un buldoexcavator si 1.500 saci cu nisip, in vederea consolidarii si ajustarii coronamentului digului.
Comparativ cu anul 2006, cand debitul Dunarii la intrarea in tara a fost de 15.860 mc/s si au fost avariate mai multe diguri, fiind evacuati aproximativ 10.000 de oameni, specialistii ANAR estimeaza ca, pana la un debit al Dunarii, la intrarea in tara, de 12.500 mc/s-13.000 mc/s, nu exista risc de inundatii pentru populatie si locuinte.
Institutul National de Hidrologie siGospodarirea Apelor a instituit, luni, cod portocaliu pe Dunare, in sectorul Calafat – Zimnicea, in judetele Dolj, Olt si Teleorman, care va dura pana pe 18 ianuarie, ora 06:00, precum si cod galben pentru sectorul Giurgiu – Harsova si la Tulcea, in judetele Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Constanta si Tulcea.