Curierul National: Agent Green sesizeaza CE in privinta crimelor ecologice din Romania

Organizatiile "Agent Green" si "Salvati Dunarea si Delta" au primit din partea cetatenilor nu mai putin de 70 de sesizari privind crime ecologice, in cazul a 10 dintre acestea sesizarile fiind inaintate organelor competente precum Garda Nationala de Mediu (GNM), Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Agentia Nationala pentru Protectia Mediului (ANPM) si Ministerul Agriculturii (MADR).

In 4 dintre cazuri autoritatile au raspuns organizatiilor sau au luat masuri pentru remedierea unor situatii precum turnul ilegal GSM al Cosmote din situl Natura 2000 Magura Odobestiului, depozitul de deseuri din Rezervatia Magura Uroiului, Eco-taxa si constructii ilegale de imobile in situl Natura 2000 Raul Tur.

Potrivit unui comunicat remis presei de catre Agent Green, in alte cazuri autoritatile n-au intervenit, motiv pentru care organizatiile partenere au demarat diferite actiuni. Astfel, Agent Green a demarat 2 procese impotriva MADR si ANPM pentru desecretizarea Registrului national al cultivatorilor de plante modificate genetic, Clubul Ecologic Transilvania si Agent Green depunand o plangere prealabila si in cazul Ordinului ilegal al Ministerului Agriculturii 185/2009 care permite contaminarea semintelor conventionale si ecologice cu OMG in procent pana la 0,5%.

Alte doua noi procese vor fi intentate in cazul "revendicarii abuzive de catre Academia Romana de terenuri in Parcul National Retezat si in cazul imprastierii de cadavre de porci in Insula Ostrovul Mare", mai noteaza organizatia, precizand ca se urmareste si "in ce masura becurile care contin mercur vandute fara respectarea obligatiilor legale de a afisa simbolul de «pubela barata» si/sau informatii despre producator sunt inca puse la vanzare in supermarket-urile Auchan, Mr. Bricolage, Kaufland si KIKA, dar si la alte locatii".

"Toate cazurile inregistrate de organizatii vor face obiectul unui document comun ce va fi transmis la sfarsitul anului Comisiei Europene sub forma unui raport. In cadrul campaniei care a durat 6 luni, cele doua organizatii au initiat atat propriile investigatii, dar au urmarit si dezvoltarea unei retele de voluntari la nivel national care sa sesizeze online crimele ecologice oferind cat mai multe informatii relevante. Campania s-a bucurat de sprijin financiar din partea Fundatiei pentru Parteneriat si Trust for Civil Society in Central & Eastern Europe", se mai arata in documentul Agent Green.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri