Alianta Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR) considera ca proiectul Rosia Montana se poate realiza, pentru ca Romania are nevoie acuta de investitii, dar numai daca se respecta normele de mediu, inclusiv in privinta refacerii integrale post-exploatare a zonei afectate.
"Alianta Confederatiilor Patronale din Romania nu sustine apriori o anumita decizie in cazul Rosia Montana, dar considera ca orice discutie despre investitii si exploatare de resurse trebuie gandita in avantajul Romaniei", a declarat in comunicat Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al Aliantei, subliniind ca proiectul se poate realiza numai cu respectarea anumitor conditii.
"Acestea privesc existenta Acordului Integrat de Mediu, evitarea poluarii si infestarii generalizate, inclusiv prin ape subterane si la nivel transfrontalier, asigurarea refacerii integrale post-exploatare a mediului afectat si promovarea interesului national prin desfasurarea intregului proces de obtinere a metalului pretios in zona respectiva, cu consecinte pozitive asupra beneficiilor partii romane. Alte conditii se refera la asigurarea monitorizarii evolutiei post-exploatare a mediului afectat, garantarea protectiei umane si animaliere fata de infestarea prin accesul in zona afectata si crearea unor provizioane de garantare a perioadei post-exploatare, in beneficiul statului roman, pentru evitarea oricaror consecinte nedorite.
"Proiectul trebuie scos din zona disputelor sterile"
Patronatele din Romania considera ca, in decizia privind acest proiect, romanii ar trebui sa constituie o singura tabara, care sa reflecte intru totul interesul Romaniei, in functie de contextul economic stringent si de oportunitatile pe care le poate oferi o investitie de o asemenea anvergura.
"In conditiile in care Romania are nevoie acuta de investitii si in care orice tara isi intrebuinteaza la maximum resursele de care dispune pentru a ramane in competitia economica, ar fi o eroare respingerea din principiu a unui proiect de exploatare de resurse miniere de orice fel ar fi ele. Proiectul Rosia Montana trebuie scos din zona disputelor personale si sterile si discutat in functie de utilitatea lui pentru economia Romaniei, care are nevoie acuta, la aceasta ora, de investitii", se arata intr-un comunicat al ACPR.
Potrivit acestuia, "toate partile romanesti implicate, fie ele autoritati centrale sau locale, ecologisti sau reprezentanti ai societatii civile, trebuie sa renunte insa la pozitiile de forta si sa se aseze impreuna la masa tratativelor cu scopul de a gasi cea mai buna solutie pentru Romania", dar nu "pentru tabara pe care o reprezinta fiecare".