Cainii care nu sunt adoptati in sapte zile, cei grav bolnavi sau agresivi vor putea fi eutanasiati. Prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, a trimis Camerei Deputatilor propunerile de modificare a legii cainilor fara stapan, printre acestea fiind si posibilitatea eutanasierii maidanezilor care se incadreaza in cele trei categorii. Eutanasierea animalelor va fi permisa, aceasta urmand a avea loc in doua faze. Intr-o prima faza, maidanezii adunati de pe domeniul public vor fi consultati si examinati. Vor fi recuperati cei sanatosi si neagresivi, iar cei grav bolnavi incurabili sau agresivi vor fi eutanasiati.
„In situatia in care cei din adaposturile administratiei publice locale ramasi dupa examinarea medicului veterinar sanatosi si neagresivi nu sunt adoptati intr-o perioada de sapte zile este permisa eutanasierea si a acestor animale“, a precizat Atanasoaei.
„Propunerile de lege respecta legislatia europeana si incearca rezolvarea problemelor provocate de cei aproximativ 40.000 de caini fara stapan din Capitala, asa cum arata datele ONG-urilor sau a celor aproximativ 100.000 de caini fara stapan din Capitala, asa cum arata datele administratiei locale“, a declarat Mihai Atanasoaei.
Potrivit Administratiei pentru Supravegherea Cainilor fara Stapan (ASCS) Bucuresti, pentru un caine intretinut in adaposturile publice se cheltuie aproximativ 300 de lei in fiecare luna. „Presupunand ca numarul total al cainilor comunitari din Bucuresti este cel estimat de ONG-uri, adica 40.000, atunci costurile de intretinere a acestor animale pe perioada unui an ar fi de 144 milioane de lei, adica aproximativ 34 milioane de euro“, a precizat prefectul Capitalei.
In acelasi timp, proiectul propus de prefectul Capitalei prevede si obligatia tuturor detinatorilor de caini de rasa comuna de a-i steriliza si microcipa. Vor fi aplicate si amenzi, astfel ca aceia care vor hrani animalele in parcuri sau alte locuri publice risca amenzi de la 2000 la 5000 lei. Aceeasi amenda vor primi si cei care, dupa ce adopta un caine, ii dau drumul inapoi pe strada. Propunerile prefectului Capitalei au starnit nemultumirea organizatiilor pentru protectia animalelor. „Domnul prefect vrea sa arunce politica privind animalele fara stapan in urma cu noua ani, cand a inceput un proces de eutanasiere care a durat pana in 2008. Au fost eutanasiati aproximativ 150.000 de caini si nu s-a rezolvat nimic…“, a declarat Marcela Lungu, presedintele Asociatiei Cutu-Cutu.
400.000 de euro cheltuiti, in 2009, pentru tratarea pacientilor muscati de caini
In anul 2009, in Capitala, au fost muscate de caini si au beneficiat de servicii medicale 11.436 de persoane din care 7.571 au fost muscate de caini fara stapan si 3.865 de caini cu stapan. In primul trimestru al anului 2010 au fost muscate de caini 2.813 persoane, din care 2.175 de caini fara stapan si 768 de caini cu stapan. Potrivit datelor de la Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals“, costurile serviciilor medicale pentru tratarea pacientilor muscati de caini au fost in 2009 de aproximativ 400.000 de euro. In perioada 2006-2009 costurile serviciilor medicale pentru persoanele muscate de caini au fost de aproximativ 1,3 milioane de euro.