Germania, Mexic si Statele Unite ale Americii sunt statele care au creat cele mai eficiente, si inteligente in acelasi timp, politici pentru a imbunatati consumul de energie, fapt ce reiese din ultimul raport pe marginea discutiilor ONU privind schimbarile climatice.
Intreaga lume s-a unit pentru a salva planeta de aceste schimbari la nivelul climei, militand pentru mediu, sustinand crearea unor cladiri mai eficiente din punct de vedere energetic si oferirea unor scutiri de taxe si tarife garantate pentru surse reciclabile creditate ca ecologice. Acest raport a inclus o analiza amanuntita a initiativelor eficiente din punct de vedere energetic, lansate de Uniunea Europeana, sase tari europene, Argentina, Brazilia, Australia, Canada, China, India, Indonezia, Japonia, Mexic, Rusia, Arabia Saudita, Africa de Sud, Coreea de Sud, Turcia si SUA.
S-a masurat in primul rand capacitatea lor de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera, din punctul de vedere al costurilor si al impulsurilor privind activitatile economice. Primele doua locuri au fost ocupate de Germania, care are un program referitor la eficienta energetica a cladirilor prin standarde mai stricte de constructie, sustinute de imprumuturi si subventii si cu un alt program prin care furnizorii de energie regenerabila beneficiaza de niveluri de pret garantate timp de 20 de ani.
Cele doua initiative au obtinut 17,2 si 15 puncte din 20. Germania a fost urmata de Mexic, care are un sistem de autobuze urbane, lansat in Mexico City in 2005, acesta eliminand treptat autobuzele vechi care nu mai sunt intr-o stare buna de functionare. Desi tehnologia acestui program a fost scazuta, a avut o eficacitate extrem de mare in privinta mediului si a economiei, comparativ cu investitia. Acest program a castigat 14,2 puncte din totalul de 20. Statele Unite ale Americii au primit felicitari pentru programele lor ce au obtinut 13,8 si 13,7 puncte.
America a pus in practica un program de izolare a caselor familiilor cu venituri mici si unul cu facilitati fiscale pentru energie eoliana, solara, geotermala si bio-energie. China a obtinut si ea un punctaj de 10,2 pentru programul sau care vizeaza reducerea emisiilor de carbon cu 250 de milioane de tone din 2006 pana in 2010. Aceste programe inteligente nu ajuta doar la combaterea efectului de sera, ci stimuleaza si economiile, creand mii de noi locuri de munca.
„Pachetele de redresare economica propuse de mai multe tari implica sume foarte mari de bani. Dar pachetele de redresare economica nu au generat o afacere ecologica noua“, se mai arata in raport. Tot aici se mai mentioneaza ca o politica climatica bine conceputa nu va afecta negativ bunastarea economica. UE a obtinut 10,3 puncte, rezultat si al Protocolului de la Kyoto.