Curentul: Dupa nameti, au venit inundatiile!

In judetul Dambovita, drumul judetean 724 a fost blocat in urma unei alunecari de teren, 2.500 de locuitori din comunele Malu cu Flori si Pucheni ramanand izolati. Alunecarea de teren, cauzata de ploile abundente din ultima perioada, a afectat si stalpii de sustinere a liniei de inalta tensiune, astfel ca localnicii din Pucheni, Miclosanii Mici si Miclosanii Mari au ramas fara energie electrica. Alte 20 de gospodarii din satul dambovitean Romanesti au fost inundate.

Ieri dimineata, in cartierul Brestei, din Craiova, judetul Dolj, erau inundate 100 de gospodarii. In 40 de locuinte, apa a atins si o jumatate de metru sau chiar mai mult. Doua case s-au prabusit, iar inca una era la un pas de prabusire. In locul in care au cazut casele, pompierii nu au putut ajunge deoarece apa ajungea la un metru si jumatate. Cu ajutorul motopompelor, pompierii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Dolj au colectat apa din curtile localnicilor pe care au deversat-o in raul Jiu. Pe 14 strazi pe care s-a actionat pentru evacuarea apei, circulatia a fost blocata.

In judetul Bistrita-Nasaud, apa a patruns in gospodariile mai multor locuitori din Magura Ilvei. Inundatiile au fost cauzate de un zapor format pe Valea Ilvei. Autoritatile locale au chemat echipele de pirotehnicieni de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud sa detoneze gheturile. In noaptea de sambata spre duminica, in localitatea Romuli, precipitatiile cazute au atins 26 de litri de apa pe metru patrat in 24 de ore.

Ieri, pe DN 17, in Pasul Tihuta, se circula cu dificultate, din cauza ninsorii si a vantului. Si pe DN 17C, drumul care leaga orasul Nasaud de judetul Maramures, soferii au fost nevoiti sa circule cu viteza redusa din cauza apei raului Salauta, care a ajuns pe sosea.

Tot in noaptea de sambata spre duminica, o alunecare de teren a blocat pentru mai multe ore circulatia pe Drumul National 10 Buzau – Brasov, la iesirea din orasul Patarlagele. Mii de metri cubi de aluviuni s-au scurs de pe versant pe carosabil. Specialistii nu exclud ca alunecarea de teren sa afecteze si calea ferata din zona. In judetul Arges, 13 gospodarii din comuna Recea au ramas izolate, dupa ce paraul Saracul a iesit din matca si a inundat drumul principal.

Toata noaptea accesul pompierilor in zona s-a facut printr-un drum agricol. Timp de sase ore, pompierii covasneni au intervenit pentru distrugerea podurilor de gheata formate pe cursul paraului Cormos, in apropierea orasului Baraolt. Pirotehnicienii au distrus sloiurile de gheata pe o suprafata de aproximativ 100.000 de metri patrati, folosind 37,4 kilograme de trotil. In judetul Giurgiu, raul Neajlov a iesit din matca, fiind inundate sute de hectare de pasuni si terenuri agricole, mai multe drumuri comunale, gospodarii si case.

Doua trenuri Intercity, in care s-au aflat 100 de calatori, au ramas, sambata seara, blocate, intre statiile Valea Alba si Balota, din judetul Mehedinti, din cauza unei alunecari de teren. Calatorii au fost transportati cu mijloace auto in statiile Balota si Turnu Severin. Celelalte trenuri de calatori au circulat deviat.

Aceeasi sursa a mai precizat ca operatiunea de refacere a terasamentului pentru deblocarea circulatiei pe calea ferata este una care necesita timp, iar in prima faza circulatia feroviara intre Drobeta Turnu Severin si Craiova va fi deviata pe ruta Craiova – Filiasi – Targu Jiu – Drobeta Turnu Severin.

Ieri, CFR Calatori a anuntat ca traficul feroviar in zona Balota, din judetul Mehedinti, ar putea ramane blocat cel putin 30 de zile in urma alunecarii de teren care a afectat terasamentul de cale ferata pe o distanta de aproximativ 30 de metri. Pana la reabilitarea terasamentului caii ferate afectate, circulatia trenurilor dinspre Bucuresti spre Timisoara si invers se va desfasura pe relatia Filiasi-Simeria-Deva-Arad-Timisoara.

spot_img

Ultimele știri