Curentul: 1 miliard de oameni pe intuneric

Ora Pamantului este un eveniment international, organizat in ultima sambata a lunii martie a fiecarui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrica fata de problema dioxidului de carbon emis in atmosfera la producerea energiei electrice.

Evenimentul Ora Pamantului a ajuns la cea de-a patra editie, prima avand loc la Sydney – Australia, la 21 martie 2007, cand 2,2 milioane de case si sedii de companii stingeau luminile. Prin acest eveniment se estimeaza ca electricitatea consumata in Sydney a scazut intre 2,1% si 10,2% in acea ora.

Romania se alatura pentru a doua oara campaniei globale Earth Hour (Ora Pamantului), pana acum cea mai mare manifestare de mediu din toate timpurile. Organizatorii WWF-Romania invita romanii sa stinga lumina pe 27 martie, intre orele 20.30 si 21.30.

Peste 1.000 de orase din 115 tari sunt asteptate sa participe. Orasele din Romania care s-au inscris pe lista oficiala Earth Hour sunt: Aiud, Alba Iulia, Alexandria, Bacau, Baia Mare, Bistrita, Botosani, Braila, Buftea, Constanta, Craiova, Deva, Focsani, Giurgiu, Iasi, Miercurea Ciuc, Mizil, Piatra Neamt, Ploiesti, Ramnicu Valcea, Satu Mare, Timisoara, Tulcea, Vaslui. Lumina se va stinge o ora si la Baile Govora, Baile Olanesti, Calimanesti si Horezu. Lista este deschisa.

Si Bucurestiul se va numara printre capitalele lumii care vor stinge luminile in semn de sustinere a cauzei Earth Hour. Cladirea care consuma tot atata curent electric cat un cartier de locuinte, Palatul Parlamentului, se va cufunda in bezna timp de o ora. Acelasi lucru se va intampla si cu Ateneul Roman, Opera Romana, Teatrul National Bucuresti, Muzeul National de Arta, alaturi de zeci de sedii de companii.

Faptul ca Dispeceratul Energetic National a anuntat ca anul trecut s-a inregistrat o reducere de energie de 100-150 megawati in acea ora, echivalentul a aproximativ un milion si jumatate de becuri, poate fi un argument pentru ca fiecare dintre noi sa participe? Pare o metoda lipsita de efort prin care poti arata ca-ti pasa de soarta planetei. E un gest simbolic prin care, timp de 60 de minute, oricine se poate simti ecologist, fara sa fie nevoit sa schimbe de fapt nimic din modul lui de viata. Adeptii stingerii sincronizate a luminii sustin ca numai cand e intuneric in oras se vad stelele cu adevarat si apoi se gasesc atatea lucruri de facut cand nu mai esti, fie si pentru o singura ora, robul tehnologiei. Mai simplu, n-ai nimic de pierdut.

De cealalta parte, scepticii sustin ca energia economisita intr-o ora e neglijabila. Scepticii nu pot fi atinsi de initiative marunte, ei invoca mereu probleme mari si infiereaza ignoranta fata de ele. Adeptii Orei Pamantului ar face bine sa se apuce de o manevra ecologista mai serioasa, cum ar fi: plantatul copacilor, stransul gunoaielor etc. Si asta poate fi discutabil. Stransul gunoaielor, la randul lui, poate fi degeaba, intrucat cei care murdaresc sunt mult mai multi. Si tot asa. Ecologia este considerata de Vatican ca fiind religia noului mileniu. Chiar daca acelasi Vatican si-a facut canal de Youtube pentru a tine pasul cu vremurile si admite existenta extraterestrilor pacifisti in comuniune cu natura, e posibil sa considere aceasta campanie o simpla activitate de PR sau o manifestare de-a dreptul pagana.

Ramane la aprecierea fiecaruia daca socoteste utila sau nu participarea la acest eveniment, care spera sa anime un miliard de simpatizanti. Asta daca nu se va intampla ca in 2009, cand microbistii autohtoni, oricat de ecologisti ar fi fost, aveau de urmarit meciul Romania-Serbia, programat la aceeasi ora.

spot_img

Ultimele știri